Dostupni linkovi

Greenpeace protestuje u Jadranu protiv uvoza ruske nafte


Aktivisti Greenpeacea protestuju u Jadranskom moru uz transparent: "Mir, ne nafta".
Aktivisti Greenpeacea protestuju u Jadranskom moru uz transparent: "Mir, ne nafta".

Prije početka današnjeg summita Evropske unije, aktivisti Greenpeace CEE (Srednja i Istočna Europa) mirnim su prosvjedom pozvali političke čelnike Unije da hitno uvedu embargo na sva ruska fosilna goriva i ubrzaju energetsku tranziciju na obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost.

Tim povodom u nedjelju popodne Greenpeaceov brod Rainbow Warrior prosvjedovao je ispred tankera SCF Samotlor koji je prevozio rusku naftu u luku Omišalj, priopćeno je iz te organizacije.

Nije navedena točna lokacija prosvjeda, osim napomene da je riječ o srednjem Jadranu.

Aktivisti su, ploveći uz tanker na gumenim čamcima, istaknuli transparente s natpisima "Ne krvavoj nafti!", "Mir, ne nafta" i "Embargo sada!". Također, nije navedeno kojem tržištu je ova nafta namijenjena.

“Humanitarna katastrofa u Ukrajini samo će se produbiti ako na summitu bude uveden slab embargo ili ga se čak ni ne uvede... Trenutna zabrana svih ruskih fosilnih goriva može i mora biti snažan poticaj u razvoju obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti u Europi. Ona je važna ne samo zbog klimatske sigurnosti, već i zbog neovisnosti od autokratskih režima koji trguju fosilnim gorivima”, navodi propćenje riječi Petre Andrić iz Greenpeacea Hrvatska.

Iz Greenpeacea upozoravaju da zemlje EU i dalje plaćaju Rusiji stotine milijuna eura za ruska fosilna goriva, a da čelnici EU još nisu uspjeli uvesti sankcije koje bi učinkovito obuzdale ovu nemoralnu trgovinu.

"Drugim riječima, Europa još uvijek sufinancira rat u Ukrajini i s takvom praksom mora prestati odmah! EU konačno mora pokazati istinsku solidarnost i uvesti embargo na sva ruska fosilna goriva. Bez odgađanja, bez pravnih rupa i smicalica, bez posebnog tretmana i izuzeća za bilo koju zemlju", izjavila je Eszter Matyas, voditeljica kampanje u Greenpeaceu CEE, navodi se dalje u priopćenju.

Aktivisti Greenpeacea su od početka rata u Ukrajini održali slične prosvjede pozivajući na embargo na uvoz ruskih fosilnih goriva u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Danskoj, Norveškoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Hrvatskoj krajem ožujka.

XS
SM
MD
LG