Dostupni linkovi

Koji je Šaranovićev interes u kupovini dionica 'Kraša?'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Na tržištu kapitala, bar u ovakvim slučajevima, nacionalnost nije bitna, komentira analitičar Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista Frenki Laušić, nakon što je dionice poznate hrvatske tvrtke "Kraš" počela kupovati ciparska kompanija "Kappa Star Limited" u vlasništvu jednog od najpoznatijih srpskih poduzetnika Nebojše Šaranovića.

Komentirajući rijetke medijske napise, kojim je kritziran ulazak srpskog kapitala u "Kraš", što je do sada druga najveća srpska investicija u Hrvatskoj, Laušić u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) podsjeća da takve žalopojke nisu dolazile iz nacionalističkih krugova kada su hrvatski poduzetnici naveliko kupovali tvrtke po Sloveniji.

"Tako da mislim da su to sasvim deplasirane žalopojke. Na tržištu kapitala – bar u ovakvim slučajevima – nacionalnost nije bitna. Ovdje se ne radi ni o kakvim geopolitički strateški važnim tvrtkama. Radi se o konditorskom poduzeću koje proizvodi čokolade i 'slatke tajne'", zaključuje Laušić.

Skok dionica

Aktualni vlasnici dionica hrvatske tvornice keksa i čokolade "Kraš" mogu biti zadovoljni – unazad 14 dana vrijednost dionica skočila je dva i po puta, sa 400 na preko 1000 kuna (55 odnosno 135 eura) po dionici. Sve je krenulo kada su 5. rujna skočile za 25 posto i nastavile rasti.

Devetog rujna je kompanija u širenju Mesna industrija Braća Pivac (MIBP) na Zagrebačkoj burzi objavila namjeru preuzimanja "Kraša", a tada se pojavio novi nepoznati kupac koji je preko skrbničkog računa u RBA Austria kupovao dionice.

Kod kupljenih 8 posto dionica otkrio je identitet – to je ciparska kompanija "Kappa Star" u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, a Zagrebačka burza objavila je u utorak da je on u vlasništvu 12,45 posto dionica "Kraša".

Pojavila su se još dva skrbnička računa s kojih se kupuje dionice "Kraša", jedan sa nešto manje od pola posto, i jedan sa 1,9 posto dionica.

Pitanje za koga Šaranović kupuje

"Ne znamo tko stoji iza tih računa", kaže za RSE analitičar Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista Frenki Laušić.

"Ne znamo ni koje se namjere gospodina Šaranovića – hoće li on dati javnu ponudu za preuzimanje, dobrovoljnu ili obveznu ako pređe 25 posto dionica. Ne znamo hoće li pri ovoj cijeni od 1000 kuna po dionici 'Kraš ESOP', a možda i 'Braća Pivac' donijeti odluku o prodaji svojih dionica, jer su ih stjecali na po cijeni od 400 kuna, dakle bila bi prilično dobra zarada. Tako da je sada zbilja sve oko 'Kraša' otvoreno", komentira Laušić.

Ekonomski analitičar Danko Sučević za RSE kaže kako je "pitanje kupuje li Šaranović dionice 'Kraša' za svoj račun".

"On nikako ne može preuzeti 'Kraš' bez dogovora s 'Pivcem'. On objektivno ne može na tržištu kupiti više dionica nego 'Pivac' i sada - ili kupuje za njihov račun, ili računa da će njima prodati po višoj cijeni. Ali ne mislim da je to moguće", kaže Sučević.

Prema njegovim riječima, može biti i "druga strategija".

"Vidio je da se tu nešto prodaje, i računa dugoročno ostati i dugoročno zaraditi. On ne može preuzeti upravljanje tom tvrtkom, ali može zarađivati na vrijednosti dionica, ako će 'Kraš' rasti. Može biti i aktivni dioničar, ali za to mu ne treba toliko dionica koliko je kupio", zaključuje Sučević.

"Kraš" je profitabilna tvrtka u kojoj najviše dionica ima Mesna industrija Braća Pivac - 30,73 posto, nakon toga "Kraš ESOP" ("Krašov" program radničkog dioničarstva) sa 18,45 posto, nakon toga Šaranović, a nakon toga trezorski račun samog "Kraša" sa 5,09 posto dionica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG