Dostupni linkovi

Prvi dan obaveznih kovid potvrda u Hrvatskoj ne i za predsjednički ured


Fotografija iz Centra za vakcinaciju u Zagrebu, 15. studenog 2021.
Fotografija iz Centra za vakcinaciju u Zagrebu, 15. studenog 2021.

Ili kovid potvrda kao dokaz da ste cijepljeni ili preboljeli koronu, ili važeći test koji pokazuje da ste negativni - bez toga od utorka 16. studenog ujutro nema ulaska u državne i javne institucije i tijela lokalne uprave u Hrvatskoj.

Nova mjera važi kako za one koji su tamo zaposleni, tako i za korisnike njihovih usluga. Zbog toga je uvedeno dodatnih preko 6.000 lokacija na kojima se građani mogu testirati na korona virus.

U Uredu hrvatskog predsjednika u Zagrebu neće se tražiti kovid potvrde, odgovorio je na novinarsko pitanje predsjednik Zoran Milanović.

“Mi ćemo po svom. Nećemo maltretirati ljude”, kazao je.

'Pravosudni' prosvjed u Zagrebu

Prvi dan primjene nove mjere protječe bez ozbiljnijih problema, dok se manje grupe prosvjednika na nekoliko lokacija po Hrvatskoj protive kovid potvrdama i stoje pred zgradama.

U glavnom gradu, Zagrebu, pred zatvorom u Remetincu tridesetak pravosudnih policajaca i zaposlenih u zatvoru ne pristaje na kovid potvrde, i umjesto na poslu, stoje pred zatvorom. Jedan od njih, koji se nije želio predstaviti novinarima, pita – zašto za nas vrijedi nešto što za druge ne vrijedi?

“Jučer je sa Vrhovnog suda došao mail da suci, tužitelji, odvjetnici, stranke u postupku i zatvorenici ne moraju imati PCR test ni kovid potvrdu. A pravosudni policajci moraju! Mislim da jer to diskriminacija”, kazao je jedan od prosvjednika okupljenim novinarima.

Od 21 policijske postaje u Zagrebu, svega jedna zaposlenica nije mogla doći na radno mjesto, jer nije željela pokazati kovid-potvrdu ni potvrdu o cijepljenju.

U Zagrebu je prosvjedovalo nakratko i par desetaka studenata pred zagrebačkim Filozofskim fakultetom.

Sinj i Primošten odbili uvesti kovid potvrde

U gradu na obali Primoštenu nezavisni općinski načelnik Šime Petrina i u Sinju u dalmatinskom zaleđu gradonačelnik iz kleropopulističkog oporbenog Mosta Miro Bulj - ne traže da njihovi zaposlenici i građani koji dolaze po usluge moraju imati kovid potvrde. Bulj kaže da su obavezne kovid potvrde – prisila.

“To je kršenje svih konvencija, od Ujedinjenih naroda do Europske unije! To je kršenje prava na izbore i to je prisila na ljude kojoj ću se ja uvijek oduprijeti”, kazao je Bulj novinarima.

Iz njegove stranke najavili su da će pokrenuti postupak prikupljanja potpisa za referendum protiv uvođenja kovid potvrda.

Lokalna uprava u drugim velikim gradovima radi bez problema.

“Nema nikakvih problema. Mi smo svojim zaposlenicima ponudili testiranje u jednoj tvrtki koja je ponudila najniže cijene i svi su se tijekom jučerašnjeg dana testirali. Jutros su svi oni koji su trebali došli s potvrdama i nije bilo nikakvog problema niti incidenta”, izvijestio je novinare Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, grada na obali.

Pred splitskim Trgovačkim sudom desetak djelatnika je prosvjedovalo i odbilo dati svoje zdravstvene podatke na uvid, s obrazloženjem da bi to bilo kršenje Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), a pred sjedištem policije prosvjedovalo je tridesetak građana. Deset zaposlenika splitske “Čistoće” odbilo se testirati, a s njima se solidariziralo još četrdesetak kolega.

U jednoj osnovnoj školi u Kaštel Lukšiću nedaleko Splita četiri su nastavnice ušle u školu bez kovid potvrda i drže nastavu, a pred školom su prosvjednici među kojima i lokalni svećenik.

Također 15 zaposlenih u državnoj Glazbenoj školi Požega na istoku Hrvatske odbilo je pokazati covid potvrde i ušlo u radu. Drugih vijesti o incidentima nema.

Pred mjesec i po uvedene su u Hrvatskoj obavezne kovid potvrde za oblast zdravstvo i socijalnu djelatnost. I tu je prvih dana bilo otpora, koji je nakon nekoliko dana primjene prestao.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG