Dostupni linkovi

Liječnička udruga protiv hrvatskih biskupa o korona mjerama


U Hrvatskoj je unazad 24 sata novoooboljelo 1.135 ljudi, a preminulo je njih 55. (Foto: Muškarac prima dozu vakcine protiv COVID-19 u centru za cijepljenje u Zagrebu, Hrvatska, 15. studeni 2021.)
U Hrvatskoj je unazad 24 sata novoooboljelo 1.135 ljudi, a preminulo je njih 55. (Foto: Muškarac prima dozu vakcine protiv COVID-19 u centru za cijepljenje u Zagrebu, Hrvatska, 15. studeni 2021.)

Niz je negativnih reakcija na poruku Hrvatske biskupske konferencije u kojoj su se biskupi, po njihovim ocjenama, svrstali na stranu antivaksera.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika odgovorila im je među ostalim da "s puno riječi, a bez razumijevanja i bez duše, podilaze onima koji sad mašu zastavama slobode izbora. Slobode bez odgovornosti", poručili su.

“Jedina znanstvena istina koju treba jasno reći jest da je cijepljenje najučinkovitija zaštita od ove bolesti. Sve ostale riječi izgovorene o cijepljenju predstavljaju neznanje i mlaki, bljutavi, proračunati kukavičluk”, zaključuju bolnički liječnici svoj odgovor biskupima.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo također je odgovorio biskupima, navodeći kako neevazivni načini testiranja poput uzimanja uzorka sline nisu pouzdani, a da šira primjena kovid-potvrda daje određenu razinu sigurnosti koju je društvo dužno pružiti svima, a pogotovo bolesnima i djeci kao najosjetljivijima.

Što je saopćeno iz Biskupske konferencije?

Hrvatska biskupska konferencija je uoči najavljenog uvođenja obaveznih kovid-potvrda za sve zaposlene državnih i javnih ustanova i za sve posjetitelje tih ustanova od utorka 16. studenog izdala priopćenje "protiv prisile i evazivnih metoda testiranja".

Takođe, navode i poruku da mjere koje se provode, dakle i cijepljenje kao način da se dobije kovid-potvrdu, moraju biti " dobrovoljne i bez prisile i uvjetovanja”.

Prva poruka Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj

“Osuda bolničkih liječnika poruke Hrvatske biskupske konferencije koja uvijenim rječnikom zagovara antivakserske stavove do sada je najhrabrija konfrontacija sa Katoličkom crkvom u hrvatskom društvu”, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) novinar “Jutarnjeg lista” Marko Špoljar.

Špoljar kaže kako je odgovor Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) upravo neočekivan u svojoj oštrini.

“Nitko do sada nije crkvi poručio ono što im je poručio HUBOL. A poručio im je otprilike: prestanite mudrovati! Dođite na kovid odjel u nekoj bolnici, i kada budete davali posljednju pomast nekom od umirućih pacijenata koji nije bio cijepljen, onda imajte na umu da ste vi suodgovorni za njegovu smrt! To je poruka kakva se do sada nije čula u hrvatskom društvu, i najžešća je poruka usmjerena protiv mlakog stave Katoličke crkve”, ocjenjuje Špoljar.

Kakve su poruke pape Franje?

Papa Franjo još je prije tri mjeseca, 18. kolovoza, uputio videoporuku u kojoj sve poziva na cijepljenje protiv korona virusa, a cijepljenje je nazvao činom ljubavi.

Međutim, Katolička crkva u Hrvatskoj ide svojim putem.

Podržali su ih oporbeni desničarski Domovinski pokret, prosvjednici koji već danima prosvjeduju pred Vladom i traže Plenkovićevu ostavku i – hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Odgovor hrvatskog predsjednika

“Ja mislim svojom glavom. Dakle, očito mislimo isto – cijepite se, ali dosta je više terora! To nema nikakvog smisla”, komentirao je poruku hrvatskih biskupa Milanović u nedjelju 14. studenog, a u ponedjeljak 15. studenog dodatno je pojasnio što misli o mjerama, kazavši kako ne vidi ništa sporno u porukama biskupa.

“U zadnje vrijeme ja imam problem sa tim mahnitanjem bez ikakvih argumenata. Podržavao sam to mjesecima, ali sada ne vidim nikakvog smisla. I to nije znanstveno pitanje. Ovo više nema veze sa znanošću”, kazao je Milanović novinarima.

Špoljar ovaj Milanovićev stav ne vidi kao prilog raspravi o Vladinim epidemiološkim mjerama, već kao nastavak Milanovićeve svađe s Vladom, koja intenzivno traje već mjesec dana.

“On se ide slagati sa biskupima samo zato da se ne složi sa Vladom”, ocjenjuje Špoljar.

Što je premijer pitao biskupe?

Premijer Andrej Plenković kazao je kako bi biskupe trebalo pitati - jesu li trebali javno pozvati ljude da se cijepe, i pozvao se na - kako je kazao - “jasan” papin poziv na cijepljenje.

“Ja vjerujem da su se mnogi naši biskupi cijepili, s obzirom na njihovu dob i dostupnost cjepiva. Što se tiče slobode, okej, ali to ne može biti razlog da ne poštujemo cijepljene”, dodao je premijer.

Špoljar podsjeća da vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj nikada nije izrijekom pozvao vjernike na cijepljenje, kao što se nikada nije ni usprotivio.

“Plenković se nije želio izravno konfrontirati s njima, ali ih je posredno prozvao pozivajući se na papin stav. Javna je tajna da je hrvatska Vlada potpuno frustrirana stavom vrha Katoličke crkve koja u gotovo dvije godine pandemije i gotovo godinu dana dostupnosti cjepiva nije podržala Vladinu kampanju za cijepljenje i nije svoje vjernike pozvala da se cijepe”, dodaje Špoljar.

U Hrvatskoj je unazad 24 sata novoooboljelo 1.135 ljudi, a preminulo je njih 55.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG