Dostupni linkovi

U Hrvatskoj kazne za neprovođenje COVID-potvrda do 6.700 eura


COVID-potvrda u Hrvatskoj (2. juni 2021.)
COVID-potvrda u Hrvatskoj (2. juni 2021.)

Ministar pravosuđa Hrvatske Ivan Malenica najavio je u utorak (23. novembra) novčane kazne za neprovođenje COVID-potvrda u visini od 30.000 do 50.000 kuna (od 4.000 do 6.700 eura) za odgovornu osobu.

On je na konferenciji za novinare poslije sastanka vladajuće većine u Zagrebu rekao da se proteklih dana radilo na izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

"Jasno smo definisali šta znači javno pravno tijelo koje je dužno da obezbijedi provođenje zakona, posebno u dijelu koji je aktuelan - obaveza predočenja ovlaštenoj osobi dokaza o testiranju, preboljenju ili vakcinisanju", rekao je Malenica.

Ministar je dodao da su predviđene kazne za odgovorne osobe koje ne poštuju odredbe zakona, odnosno novčane kazne od 30.000 do 50.000 kuna.

Upitan kako će se odnositi prema kabinetu predsjednika Zorana Milanovića, budući da je predsjednik, iako je sam vakcinisan i booster (buster) dozom, rekao da se tamo neće proverati COVID-potvrde, Malenica je odgovorio da je u kabinetu predsjednika odgovorna osoba šef kabineta i da od svih očekuje da poštuju zakon.

Ministar zdravlja Vili Beroš oštro je kritikovao subotnji protest protiv COVID-mjera istaknuvši da je na on "iznjedrio novi moto - misli na sebe, ugrozi druge".

"Nemojte da budete licemjeri, nemojte da izbjegavate testiranje ili vakcinisanje, a na kraju da kucate na vrata preopterećenog zdravstvenog sistema", poručio je ministar na konferenciji za novinare.

U Hrvatskoj su nedavno uvedene COVID-potvrde u javne i državne institucije za zaposlene i za korisnike tih ustanova, nakon što su početkom oktobra uvedene u zdravstvo i u ustanove socijalne zaštite.

Osobe koje nisu vakcinisane ili preboljele COVID-19 u posljednjih godinu dana, moraju da imaju negativan test. Za zaposlene je on zasad besplatan i mora se raditi dva puta sedmično. Obaveza posjedovanja COVID-potvrda u školama važi samo za zaposlene, a ne i za učenike.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

XS
SM
MD
LG