Dostupni linkovi

Do sada najveći antivakserski prosvjed u Zagrebu


Prosvjed protiv COVID mjera u Zagrebu, Hrvatska, 20. studeni 2021.

Oko 15.000 ljudi prema neslužbenim procjenama okupilo se u subotu poslijepodne na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića kako bi prosvjedovali protiv obaveznih kovid-potvrda za zaposlene i korisnike javnih, državnih i lokalnih institucija i protiv antiepidemijske politike hrvatske Vlade i Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Tijekom prosvjeda fizički je napadnut jedan novinar, a brojni drugi napadani verbalno.

Nitko od prosvjednika nije imao masku, niti su se držali propisane distance.

Prosvjed je preko društvenih mreža inicirala nevladina „Inicijativa prava i slobode“. Među okupljenima na prosvjedu bilo je i više saborskih zastupnika kleropopulističkog oporbenog Mosta - Miro Bulj, Nikola Grmoja, Marin Miletić i Nino Raspudić, kao i zastupnik oporbenog desničarskog Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović.

Prosvjed protiv COVID mjera u Zagrebu, Hrvatska, 20. studeni 2021.
Prosvjed protiv COVID mjera u Zagrebu, Hrvatska, 20. studeni 2021.

Na skupu koji je započeo oko 15, a završio oko 17.30 sati tražilo se ostavku premijera Andreja Plenkovića, skandiralo „izdaja, izdaja“, „lopovi“ i zahtijevalo hitno ukidanje kovid-potvrda. Među govornicima je bio i jedan katolički redovnik, a jedan od govornika kazao je i kako ga „najviše raduje podrška iz Srbije“.

Više novinara žalilo se da su prosvjednici neugodni prema njima, a fizički je napadnut Roman Latković, novinar komercijalne televizije RTL Hrvatska. Latković je ispričao da su ga prvo udarili laktom u rebra, onda su ga dvije osobe udarile šakom sa stražnje strane glave.

Što se verbalnih napada tiče, kazao je reporter RTL-a, njihova televizijska ekipa nije bila jedina na meti.

"Sve novinare su psovali" dodao je.

Prosvjed protiv COVID mjera u Zagrebu, Hrvatska, 20. studeni 2021.
Prosvjed protiv COVID mjera u Zagrebu, Hrvatska, 20. studeni 2021.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić na Twitteru je oštro osudio fizički napad na reportera RTL-a Gorana Latkovića tijekom subotnjeg prosvjeda protiv covid potvrda nazvavši ponašanje prosvjednika "kukavičlukom i divljaštvom", a osudi se pridružilo i Ministarstvo kulture.

"Kakvo divljaštvo i kukavičluk prosvjednika koji su napali s leđa novinara Gorana Latkovića dok je izvještavao za RTL", napisao je Milić na Twitteru.

"Tzv. borci za slobodu ugrožavaju slobodu i prava većine odgovornih u društvu! I to na dan kad imamo 65 umrlih od COVID-19. A danas otkrivaju i svoj politički predznak", stoji u njegovoj objavi.

Dio prosvjednika je otišao i pred Hrvatsku radio-televiziju gdje prosvjeduju i traže da ih se primi na razgovor.

Policija nije izišla sa procjenom broja okupljenih.

Prosvjed nije prijavljen, ali je policija priopćila da će „sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, a temeljem članka 79. citiranog Zakona, u sklopu osiguranja zagrebačka policija audio-vizualno snimati navedeno javno okupljanje”. Osim napada na novinare, do sada nema dojava o drugim incidentima.

XS
SM
MD
LG