Dostupni linkovi

Hrvatski turizam ovisi o broju cijepljenih


Zadarska županija uvrštena je među 100 europskih regija sa najvećom sedmodnevnom incidencijom broja novozaraženih osoba u odnosu na broj stanovnika (Foto: Atmosfera u Zadru, kolovoz 2020.)
Zadarska županija uvrštena je među 100 europskih regija sa najvećom sedmodnevnom incidencijom broja novozaraženih osoba u odnosu na broj stanovnika (Foto: Atmosfera u Zadru, kolovoz 2020.)

Hrvatska, koja je prije pandemije od turizma zarađivala i do petine svog bruto društvenog proizvoda, balansira između do sada uspješne turističke sezone i neodgovornog ponašanja.

Oprez zbog Zadarske županije

Hrvatska je i dalje označena zeleno na karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). Da bi tako ostalo, u Zadarskoj županiji, gdje se pojavio nešto veći broj novozaraženih, uvedene su jučer, 6. srpnja, nove strože mjere, koje bi trebale potrajati do 18. srpnja.

Radi se o zabrani svih koncerata i sličnih događanja na otvorenom, na kojima nije moguće provesti kontrolu prisutnih osoba. U županiji su ozbiljno shvatili ovu odluku Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

“Mjere se provode. Na terenu ih provode stožeri Civilne zaštite gradova i općina u Zadarskoj županiji, i mi smo vrlo optimistični", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) načelnik zadarskog županijskog stožera Šime Vicković.

"Na žalost, brojke su takve kakve jesu, nisu dobre. Ono što jest dobro je da je klinička slika svih novooboljelih lagana, što znači da nema dodatnog opterećenja za bolnički sustav”, kaže najodgovorniji za borbu s koronom u Zadarskoj županiji.

On procjenjuje da je većina novozaraženih rezultat privatnih okupljanja – druženja nakon krstitki, krizmi i pričesti. Prema službenim podacima, nakon proglašenja ove mjere otkazano je dvadesetak manjih koncerata.

Povod za uvođenje ove mjere bilo je i to što je Zadarska županija uvrštena među 100 europskih regija sa najvećom sedmodnevnom incidencijom broja novozaraženih osoba u odnosu na broj stanovnika.

Prema najnovijim podacima, od ukupno 141 novog slučaja zaraze COVID-19 u Hrvatskoj unazad 24 sata, čak ih je 40 u Zadarskoj županiji, od toga 30 u samom gradu Zadru.

Unazad 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji, dakle na Kvarneru, bilo je 11 novozaraženih, u Dubrovačko-neretvanskoj 9, Šibensko-kninskoj 7, dok u Istarskoj županiji nema novozaraženih unazad 24 sata.

Ministrica optimistična

I dok su brojke s terena takve kakve jesu, resorna ministrica Nikolina Brnjac šalje optimistične poruke.

“Hrvatska je sada sigurna destinacija i za Hrvatskom je sada velika potražnja upravo stoga što je Vlada napravila sve preduvjete da bi Hrvatska i bila sigurna destinacija. Dobro je što smo samo za vrijeme ovog vikenda (2. do 4. srpnja) već imali 1,6 milijuna noćenja, a trenutačno u Hrvatskoj boravi 545.000 gostiju”, pohvalila se ministrica turizma Nikolina Brnjac novinarima u utorak 6. srpnja.

Uz pridržavanje mjera, drugi je ključni korak u suzbijanju epidemije povećanje broja procijepljenih.

Premijer apelira na cijepljenje

Premijer Andrej Plenković ne odustaje od nekog načina vezivanja nastavka dobivanja potpore poslodavcima za plaće njihovih radnika sa brojem procijepljenih radnika u konkretnoj tvrtki. Iako su protiv toga i lijeva i desna opozicija, Plenković nastavlja tražiti optimalnu formulu kako da veže to dvoje, a da mu odluka bude prihvaćena među svim socijalnim partnerima.

“Povrh svega, treba se cijepiti zbog turističke sezone, jer će turisti pogledati na internet gdje je veća procijepljenost i otići tamo”, poručio je Plenković 7. srpnja u interviewu za Hrvatsku radio-televiziju.

“Ljudi to danas gledaju. Sve je svakome dostupno! I zato, napravimo taj napor. Mi smo sigurniji, doći će više ljudi, biti će više prihoda, gospodarstvo će biti jače, financijska situacija će biti bolja, mi ćemo biti zdraviji i normalnije ćemo živjeti. Mi smo svi štufi (dalmatinski – dosta im je) ograničenja, nema nikoga tko je sretan da ima ograničenja”, poručio je Plenković građanima.

Hrvatsku je, prema podacima Ministarstva turizma, tijekom prvih šest mjeseci 2021. godine posjetilo 2,6 milijuna turista i ostvareno je 11,8 milijuna noćenja, odnosno 54 posto više dolazaka i 53 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine.

Pri tome su strani turisti ostvarili 9,1 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 2,7 milijuna noćenja.

Tijekom lipnja ove godine ostvareno je 1,5 milijuna dolazaka i 7,9 milijuna noćenja, odnosno čak 62 posto više dolazaka i 61 posto više noćenja nego u lipnju 2020. godine.

Pri tome su u Hrvatskoj najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke (1,6 milijuna), Slovenije (1,2 milijuna) i Austrije (805.000).

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (2,4 milijuna), Primorsko-goranskoj (1,5 milijuna) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (1,3 milijuna), dok su najpopularnije destinacije bile Rovinj s 439.000 noćenja, Poreč (266.000) i Vir (232.000).

XS
SM
MD
LG