Dostupni linkovi

Hrvatska u novu turističku sezonu sa lekcijama iz korona godine


Turisti u Splitu 2020.
Turisti u Splitu 2020.

Nakon što je Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti skinuo jadranski dio Hrvatske sa liste visoko rizičnih zemalja, turistički sektor u Hrvatskoj je optimističan, uz obavezno upozorenje na oprez.

Inače, mjera Europskog centra je uslijedila nakon što je Hrvatska 2. lipnja uvela na sve granične prijelaze mogućnost provjere EU digitalne COVID potvrde i nakon što su za blagdan Tijelova 3. lipnja zabilježene gužve na cestama prema hrvatskom Jadranu kakvih dugo nije bilo.

“Kada naši turistički čelnici očekuju da bi ova godina mogla biti bolja nego lanjska, prvenstveno misle na rujan, odnosno da nam se ne bi smjela ponoviti katastrofa koju smo doživjeli sredinom kolovoza prošle godine”, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) dobra poznavateljica hrvatskog turizma, novinarka “Slobodne Dalmacije” Ružica Mikačić.

“Naime, svi se dobro sjećamo da smo lanjske godine imali na Jadranu i fantastičnu i brojnost i ukupnu situaciju od polovice srpnja do polovice kolovoza, a onda smo sami sebi zabili auto-gol time što smo potpuno ispustili uzde iz ruku. Zbog otprilike pet posto gostiju koji u Hrvatsku dolaze zbog partijanja – jer to su neki službeni podaci – mi smo upropastili cijelu našu sezonu i posezonu,” podsjeća naša sugovornica.

Kako je bilo prošle godine i apeli za ovaj puta

Naime, nakon 10. kolovoza prošle godine brojke novooboljelih od korone u Hrvatskoj počele su divljati, a sve se više novooboljelih moglo povezati sa partijanjima na Zrču na Pagu ili u disko-klubovima na otvorenom u Makarskoj, Vodicama i drugdje.

Europske zemlje odmah su reagirale stavljanjem Hrvatske na crvenu listu. Broj turista je u nekoliko dana strmoglavo pao, jer se nikome po povratku sa ljetovanja u Hrvatskoj nije išlo u dvotjednu karantenu, i Jadran je u drugoj polovici kolovoza i cijeli rujan zjapio – prazan.

Na oprez u izjavi za RSE poziva i direktor krovne Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić:

“Sve je u našim rukama! Kako smo se sada popravili, tako ne daj bože krenuti i u krivom smjeru. Dakle moramo i dalje paziti, moramo nastaviti s kampanjom cijepljenja i ažurnog svakodnevnog kvalitetnog informiranja o situaciji. Osim toga moramo osigurati protočnost graničnih prijelaza i dobru organizaciju u zračnim lukama – da se vidi da smo se dobro pripremili i da tamo nije nekakav kaos, kao i osigurati punktove za testiranje na turističkim destinacijama, da to bude protočno i kvalitetno,” kaže Ostojić.

I on upozorava da se ne ponovi prošlogodišnja pogreška.

“Zbog par milijuna eura zarade za neke ne smije se izgubiti milijarde eura zarade za ukupni turizam u Hrvatskoj,” upozorava Ostojić, a identično misli i Ružica Mikačić.

”Ne smije se popustiti i podleći agresivnim povicima da se sve mora otvoriti i dopustiti, jer da nam inače turisti neće doći. Imam informacije iz prve ruke da su u ovom trenutku i u Španjolskoj i u Grčkoj i u Turskoj i u Italiji vrlo stroge kontrole - i kod ulaska u restorane morate pokazati PCR test, radi se samo na terasama, ograničeno je radno vrijeme i sve im to ni na koji način nije ugrozilo sezonu. Dakle, mi se moramo početi ponašati na isti način - odgovorno, jer sad je doista sve u našim rukama,” apelira Ružica Mikačić.

Ostojić ipak otvara prostor za tu mogućnost, ali pod jasnim uvjetima:

“Danas postoje načini kako da to može funkcionirati. Znači postoje uređaji koji će prepoznavati te COVID-certifikate, mjeriti temperature i tako dalje. Dakle, ja nisam apsolutno protiv toga, ali to se mora staviti u red i moramo jako paziti da se sve te mjere i mogućnosti koje pruža suvremena tehnologija i implementiraju. Ne smijemo dopustiti varijantu – hajde sada vas svih tisuću unutra, pa što bude! To je definitivno nešto što si ne smijemo dozvoliti, ali pod određenim režimom – zašto ne,” pita se Ostojić.

Pravila ostaju ista

Za ulazak turista i dalje se pravila ne mijenjaju – za turiste izvan Europske unije i dalje vrijedi negativni nalaz PCR testa ne starijeg od 72 sata ili brzog antigenskog testa ne starijeg od 48 sati, ili pak potvrda o primitku dvije doze nekog od cjepiva koja se koriste u Europskoj uniji.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, odnosno prema podacima sustava eVisitor obrađenim na dan 1. lipnja 2021. u razdoblju siječanj-svibanj 2021. broj dolazaka stranih turista iznosio je 516.462 (indeks 123,37 u usporedbi s razdobljem siječanj-svibanj 2020.), dok je broj dolazaka domaćih turista istovremeno iznosio 528.959 (indeks 167,38). U istom vremenskom razdoblju ostvareno je 2.530.387 noćenja stranih turista (indeks 168,42), kao i 1.365.955 noćenja domaćih turista (indeks 102,85).

Sveukupni (strani i domaći) broj dolazaka u razdoblju siječanj-svibanj iznosio je 1.045.421 (indeks 142,30), a istovremeno su zabilježena 3.896.342 noćenja (indeks 137,65).

Usprkos pandemiji, Hrvatska je u prošloj 2020. godini uspjela ostvariti 37 posto dolazaka i 50 posto turističkih noćenja iz rekordne 2019. godine. Ostvareno je 7,8 milijuna dolazaka i 54,4 milijuna noćenja.

Od toga su strani turisti ostvarili 43,1 milijun noćenja (45 posto rezultata iz 2019.), dok su domaći gosti ostvarili 11,3 milijuna noćenja (82 posto rezultata iz 2019.), izvijestili su iz Hrvatske turističke zajednice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG