Dostupni linkovi

I Hrvatska ide na koncept domovinske sigurnosti


Vlada Andreja Plenkovića formirala je radna tijela koja već izrađuju novu strategiju nacionalne sigurnosti
Vlada Andreja Plenkovića formirala je radna tijela koja već izrađuju novu strategiju nacionalne sigurnosti

Hrvatska će na nove sigurnosne izazove reagirati novom strategijom i novim zakonskim rješenjima, najavljuju hrvatski lideri. Na početku smo velikog posla, kažu stručnjaci, a opozicija zagovara još bolju suradnju službi unutar granica, ali i izvan njih, ali i to da se građane upozori da je jačanje sigurnosti – nužnost.

Iako je razvijanje koncepta domovinske sigurnosti bio jedan od najavljenih ciljeva Oreškovićeve Vlade, nije se napravilo ništa, međutim Vlada Andreja Plenkovića formirala je radna tijela koja već izrađuju novu strategiju nacionalne sigurnosti i prijedlog novog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

„Zadaća ove Vlade je da sa konceptom nacionalne i domovinske sigurnosti Hrvatska jamči sigurnost svojim građanima i zbog toga i idemo u strategiju, novi zakon i kvalitetno objedinjavanje svih naših sigurnosnih službi“, rekao je premijer Andrej Plenković.

„Želimo uspostaviti sustav domovinske sigurnosti kao odgovor na ove ugroze i rizike s kojima su suočena suvremena društva, pa tako i hrvatsko društvo“, kazao je ministar obrane Damir Krstičević.

Koncept domovinske sigurnosti kreirali su Britanci, a razvili Amerikanci, koji čak imaju i zasebno ministarstvo domovinske sigurnosti, formirano nakon napada 11. rujna, i koje objedinjuje sve sigurnosne sustave.

Sigurnosni stručnjak Marinko Ogorec kaže za naš program kako se radi o svojevrsnoj preslici američkog modela primjerenoj našim potrebama, koji bi trebao integrirati sve sustave i sve komponente koje se bave nacionalnom sigurnošću.

„Koliko je meni poznato, to je za sada još uvijek u konceptualnom modelu. Drugim riječima, još nemamo nekih konkretnijih naznaka u kom smjeru bi to trebalo ići“, kaže Ogorec.

Ogorec pozdravlja integraciju sigurnosnog sustava, ali upozorava da valja krenuti redom - prvo doktrinarni dokument, potom strategija i zakon:

„Ti bi dokumenti sve to bitno drugačije koncipirali. Onda bi po tome sve trebalo presložiti i posložiti, tako da je pred nama jako dugačak proces da bi sve to zaživjelo.“

Bivši ministar unutarnjih poslova i aktualni predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić pohvaljuje inicijativu, ali rješenje problema vidi u još boljoj suradnji službi i u dizanju svijesti kod građana da dolaze ozbiljna vremena.

„Operativa suradnja među našim sigurnosnim službama i među složbama unutar Europske unije, pa i prema vani – mislim da su to pravi putovi. Papir se može napraviti, ove zakone se može napraviti, ali je puno važnija svijest među građanima o ozbiljnosti situacije – ne govoriti da smo dobri, da smo sigurni, nego to dokazivati dnevno kroz aktivnosti koje se moraju provoditi i kroz stvaranje atmosfere da se ljudi moraju naviknuti da se mora događati jačanje sigurnosnih mjera“, kaže Ostojić.

Prema planovima, usvajanje ovih dokumenata u Saboru očekuje se sredinom sljedeće godine.

Centar za mirovne studije već je ranije kritizirao koncept domovinske sigurnosti, upozoravajući da je posrijedi obična kozmetička promjena, dok bi umjesto toga trebalo razviti sustav ljudske sigurnosti kakav je prepoznat u temeljnim dokumentima Europske unije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG