Dostupni linkovi

I Hrvatska meta hibridnog rata


Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom djelovanju, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković iz Bruxellesa, gdje je jedna od tema sastanka Europske unije (EU) sa zemljama Istočnog partnerstva upravo hibridni rat.

Analitičari kažu da je hibridni rat kompleksna tema, ali da je prisutan u Hrvatskoj.

"Pogledajte temu današnjeg sastanka, glavna tema sastanka Istočnog partnerstva je hibridno medijsko djelovanje. Pogledate reference na brojne izbore, referendume koji su održani u Europi. Samo naivni ljudi mogu misliti da Hrvatska nije dio toga procesa", poručio je predsjednik Vlade Hrvatske.

Uz ogradu da baš i ne zna što je to "hibridni medijski rat", ali da zna što je hibridni rat, vojni analitičar i bivši vojnik, dobar poznavatelj ruske teorije i prakse Marinko Ogorec za Radio Slobodna Europa (RSE) pojašnjava da Rusi kroz razne oblike angažmana, pritisaka ili specijalnog djelovanja pokušavaju ostvariti svoje ciljeve i interese na europskom istoku.

"Činjenica je da oni u tom segmentu poduzimaju niz mjera koje je svojevremeno britanski teoretičar Liddel Hart nazvao 'strategijom posrednog prilaženja'. Drugim riječima, kroz neke nekonvencionalne, neuobičajene kanale koji podrazumijevaju medijski prostor, u današnje vrijeme i informatički, naravno, tu su i određeni gospodarski pritisci. Sve to ulazi u takvu jednu kategoriju, možda čak neki oblici nekonvencionalnog djelovanja obavještajnih sustava", navodi Marinko Ogorec.

Kako u tom kontekstu stoji Hrvatska?

"Teško se oteti dojmu da sve ovo što se događa, uključujući i situaciju s Agrokorom, kao jednim dosta velikim gospodarski destabilizacijskim čimbenikom, nije neka slučajnost. Drugim riječima – previše je to povezano, preveliki je kontinuitet, previše se stvari događa da bi to moglo biti sasvim slučajno", ukazuje poznavatelj ruske teorije i prakse.

U prilog toma, Ogorec se pita kako to da Rusija, koja jest da je i inače poznata po kvalitetnim diplomatima, ima u – za Rusiju marginalnoj i nevažnoj Hrvatskoj – takvog diplomata od kalibra kakav je aktualni veleposlanik Anvar Azimov?

Vojni analitičar Igor Tabak – uz ogradu da je dosta teško razlikovati mogući tajni plan nekog stranog igrača primjerice na medijskoj sceni od normalnog funkcioniranja aktivne demokratske medijske scene s pitanjima i povremenim dvojbenim informacijama koje se onda opovrgne ili potvrdi, i da se treba čuvati upadanja u teorije zavjera – određena hibridna djelovanja pronalazi u Hrvatskoj.

Tabak: Teško razlikovati tajni plan stranog igrača
Tabak: Teško razlikovati tajni plan stranog igrača

"I na našim prostorima se u posljednje vrijeme mogu vidjeti odbljesci takvih djelovanja koji su u nekim svojim aspektima usporedivi s onime što se vidjelo recimo u Francuskoj, Velikoj Britaniji, u Njemačkoj i u Nizozemskoj tijekom izbora, u krajnjoj liniji, i onime zbog čega se istražuje i zadnje izbore u Sjedinjenim Državama. Dakle, tu postoji jedan konzistentan niz djelovanja koji idu zajedničkom cilju. Ona su jako široka i razasuta i zato ih je jako teško sklopiti i jednoznačno definirati", ističe Tabak.

Ali upravo ta velika difuznost i raznolikost fenomena i jest bitna odlika hibridnog rata, zaključuje analitičar Tabak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG