Dostupni linkovi

Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane kovanica eura, Tesla među motivima


Geografska karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica – neki su od predloženih motiva za hrvatsku stranu eurokovanica, Zagreb (21. srpnja 2021.)
Geografska karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica – neki su od predloženih motiva za hrvatsku stranu eurokovanica, Zagreb (21. srpnja 2021.)

Hrvatska narodna banka (HNB) raspisala je 3. kolovoza natječaj za izbor dizajna nacionalne strane kovanice eura za čije se uvođenje Hrvatska priprema početkom 2023.

Natječaj je otvoren do 15. rujna a pravo učešća imaju svi punoljetni državljani Hrvatske.

Motivi koji su odabrani za hrvatsku stranu kovanica eura su - geografska karta Hrvatske za naličje kovanice dva eura, životinja kuna za naličje kovanice od jednog eura, Nikola Tesla za naličje kovanica od 50, 20 i 10 centi i glagoljica za naličje kovanica od pet, dva i jednog centa.

Bit će nagrađena po tri najbolja rješenja ta svaku kovanicu, prva nagrada je 70.000 kuna (oko 9.300 eura), druga 35.000 kuna (oko 4.650 eura) a treća 20.000 kuna (oko 2.650 eura).

Svi pristigli radovi ocjenjivat će se anonimno, a najuspješniji prijedlozi dizajna svakog motiva upućuju se Vijeću EU, Europskoj komisiji i državama članicama čija je valuta euro.

Ako u roku od sedam dana nije dostavljeno obrazloženo mišljenje ili negativna ocjena, smatra se da je Vijeće EU odobrilo dizajn.

Izrada kovanog novca eura i centa s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo bi početi najranije šest mjeseci prije uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća EU da Hrvatska uvodi euro, prenosi Beta.

Zbog tvita Elona Muska opet o Teslinom poreklu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

XS
SM
MD
LG