Dostupni linkovi

Novi konkurs za naličje hrvatske kovanice eura sa motivom kune


Kuna je jedan od predloženih motiva za hrvatsku stranu eurokovanica, Zagreb (21. juli 2021.)
Kuna je jedan od predloženih motiva za hrvatsku stranu eurokovanica, Zagreb (21. juli 2021.)

Hrvatska narodna banka (HNB) najavila je 8. februara novi konkurs za dizajn hrvatske strane eurokovanice sa motivom kune nakon što je autor prethodnog povukao svoj prijedlog suočen s optužbama za mogući plagijat.

U saopćenju HNB-a se navodi da je radi otklanjanja svih neizvjesnosti i sumnji u vezi sa izborom dizajna naličja eurokovanice od jednog eura sa motivom životinje kune, Komisija za novac odlučila je da u narednim danima objavi i provede novi otvoreni konkurs za izbor prijedloga likovnog rješenja, koje se sastoji od idejnog i izvedbenog rješenja.

Komisija je prihvatila i odluku prethodnog autora o povlačenju njegovog prijedloga dizajna za motiv kune i podsjeća da su na prvom konkursu od svih autora tražene i dobivene potrebne garancije u obliku potpisanih izjava kojima autori potvrđuju da je njihovo autorsko djelo originalna intelektualna tvorevina nastala isključivo za potrebe konkursa.

Novim konkursom, kako se dodaje, neće biti dovedena u pitanje pravovremena izrada hrvatskih eurokovanica.

Autor dizajna motiva životinje kune za naličje hrvatske eurokovanice od jednog eura, Stjepan Pranjković povukao je svoj prijedlog dizajna 7. februara nakon što se našao pod lupom javnosti zbog mogućeg plagijata.

Hrvatski mediji objavili su da je dizajn kune na grani gotovo isti kao fotografija škotskog fotografa Iaina H. Leacha koja se može naći na internetu, kao i da je riječ o mogućem kršenju intelektualnog vlasništva.

Do povlačenja prijedloga je došlo svega nekoliko dana po predstavljanju budućih kovanica hrvatskog eura i eurocenta, na kojima su geografska karta Hrvatske, životinja kuna, pismo glagoljica i naučnik Nikola Tesla, a zajednička podloga je šahovnica.

Nakon konkursa, kao najuspješniji dizajn za naličje kovanice od jednog eura predstavljen je dizajn magistra primijenjene umjetnosti Stjepana Pranjkovića. Na toj kovanici je motiv kune zlatice koja stoji na grani, a ispisana je i riječ Hrvatska i 2023., kao godina uvođenja eura.

Pranjković je za svoj rad dobio 70.000 kuna (nešto manje od 10.000 eura). On je autor i dva drugoplasirana rada za druge kovanice za koje je dobio po 35.000 kuna.

U HNB-u su novinarima rekli da drugoplasirani radovi nisu povučeni.

XS
SM
MD
LG