Dostupni linkovi

Plenković: Hrvatska ne želi dizati žicu prema BiH


Susret Plenkovića (lijevo) i Tegeltije (desno) prilikom otvaranja mosta Svilaj na rijeci Savi, BiH (30. septembar 2021.)
Susret Plenkovića (lijevo) i Tegeltije (desno) prilikom otvaranja mosta Svilaj na rijeci Savi, BiH (30. septembar 2021.)

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u četvrtak (30. septembar) da Hrvatska želi jačati odnose sa Bosnom i Hercegovinom (BiH), te da "neće dizati žicu prema BiH".

Plenković je prisustvovao otvaranju mosta Svilaj na rijeci Savi, na sjeveru BiH.

"Otvaramo još jedan most koji nas spaja i dolazak predsjednice Evropske komisije naglašava simboliku spajanja. Također simbolizira i vrijednosti koje nas povezuju, a to je zajedništvo, odgovornost, povjerenje, uvažavanje, poštovanje i želja da komuniciramo bez ometanja da se ljudi, dobra i usluge kreću bez ograničenja, što su ujedno i evropske vrijednosti", rekao je Plenković.

Plenković je najavio i završetak mosta kod Bosanske Gradiške, na zapadu BiH, 2022. godine.

"Jačanjem infrastrukturnog povezivanja, povezujemo našu ekonomiju i ulaganje", kazao je Plenković.

Plenković je kazao i da će naredne sedmice biti održan sastanak državnih čelnika EU i Zapadnog Balkana.

"To je i prigoda da pošaljemo snažnu poruku da je proces proširenja živ i da traje, da to za BiH znači daljnje reforme, ali i prigoda za izgradnju međusobnog pomirenja, što je moguće samo ako su tri konstitutivna naroda ravnopravna. To znači poštivanje onoga što je potpisano u Dejtonu", rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade Hrvatske se uoči otvorenja mosta susreo sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

XS
SM
MD
LG