Dostupni linkovi

Otvoren granični prijelaz i most Svilaj, koji povezuje BiH i Hrvatsku


Novi granični prijelaz između BiH i Hrvatske (30. septembar 2021.)
Novi granični prijelaz između BiH i Hrvatske (30. septembar 2021.)

Granični prijelaz i most Svilaj, kojim je povezan autoput na Koridoru Vc s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save, svečano je otvoren u četvrtak (30. septembra).

Svečanom otvaranju je, osim delegacija Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH), prisustvovala i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Granični prijelaz Svilaj između BiH i Hrvatske, koji se nalazi kod Odžaka na sjeveru BiH, već je dobio odobrenje za upotrebu. Prijelaz će biti u funkciji za međunarodni promet putnika danas od 16 sati, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Most Svilaj sastavni je dio međunarodnog pan-evropskog putnog koridora Vc, od Budimpešte, preko Osijeka i Sarajeva, do Ploča. Kamen temeljac za izgradnju prekograničnog mosta postavljen je u martu 2017. godine.

Koridor Vc dio je evropske mreže autoputeva s oznakom E-73, koja sjever Evrope povezuje s Jadranom i predstavlja okosnicu prometne infrastrukture u Bosni i Hercegovini i istočnom dijelu Hrvatske. Most preko rijeke Save ujedno je i kontaktna tačka mreže autoputeva Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Svilaj: Kamen temeljac za budućnost u EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Iz Autocesta Federacije BiH su objavili da će u sklopu otvaranja mosta i međunarodnog Graničnog prijelaza Svilaj u promet biti pušten autoput Svilaj – Odžak u dužini od 10,7 kilometra, te da su Vladi Federacije BiH uputili prijedlog odgode početka plaćanja cestarine na ovoj dionici do 1. decembra 2021. godine.

XS
SM
MD
LG