Dostupni linkovi

Ipak aplikacija za praćenje kontakata, ali na razini EU


Oznake o distanci u autobusu, Zagreb, svibanj 2020
Oznake o distanci u autobusu, Zagreb, svibanj 2020

Jedna hrvatska IT tvrtka, prema narudžbi hrvatske Vlade radi na razvoju dobrovoljne aplikacije za mobitele za praćenje kontakata oboljelih od COVID-19.

Takvu aplikacijuza praćenje kontakata i upozorenje (contact tracing) vlasnici mobitela instaliraju dobrovoljno i koriste kako bi bili upozoreni jesu li unazad dva tjedna dulje od 10 minuta proveli bliže od dva metra od osobe koja je u svojoj aplikaciji na mobitelu upisala da je pozitivna.

Ne prati se osobne podatke ili telefon korisnika, pojasnio je voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, već se – kako je kazao – radi samo o tome "da se informiraju osobe koje su bile u blizini zaražene osobe, kako bi se one i same otišle testirati."

Rezultat dogovora u EU

Hrvatska Vlada je nedavno zbog pritiska javnosti odustala od izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama koje bi omogućile praćenje lokacije mobitela osoba koje su u samoizolaciji, kako bi se pratilo krše li oni tu samoizolaciju.

Aktivist za ljudska prava i član Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija Gordan Bosanac za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocjenjuje da je ovaj novi prijedlog veliki napredak u odnosu na raniji Vladin prijedlog, i da je taj napredak došao kao rezultat dogovora država članica Europske unije.

"Odnosno, sada se ne može se solirati i onemogućeno je da pojedine zemlje koje bi više htjele zagrabiti u privatnost to i učine, nego bi se ovdje trebalo nivelirati sve na istu razinu. Trenutno još uvijek nisu jasni svi detalji te nove aplikacije, pogotovo - kako će se voditi evidencija brojeva onih koji su zaraženi i tko će upravljati tom bazom podataka zaraženih," kaže aktivist Bosanac.

Prema svom dosadašnjem iskustvu, on pretpostavlja da će to najvjerojatnije tehnički obavljati Operativno-tehnički centar (OTC) koji je pri civilnoj obavještajnoj službi Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA). Također, Bosanac priznaje da mu nije jasno zašto svaka zemlja članica razvija vlastitu aplikaciju, umjesto da se na razini Europske unije napravi jedna jedinstvena.

Gradski prijevoz u Zagrebu također odnedavna radi, svibanj 2020
Gradski prijevoz u Zagrebu također odnedavna radi, svibanj 2020

Ima li bojazi od kršenja ljudskih prava

Predsjednik Kluba zastupnika oporbenih socijaldemokrata (SDP) Arsen Bauk i nekadašnji ministar uprave u vladi lijevog centra Zorana Milanovića upravo je u kontekstu Vladinog odustajanja od ranije inicijative za RSE komentirao ovu novu inicijativu.

"U ovom trenutku mi se nalazimo de fakto pred izborima, i – što se nas tiče – vlast više nema legitimitet da takve stvari radi, govori, predlaže i tako dalje. A što će nova vlada po tom pitanju napraviti ostaje da se vidi kada se nova vlada formira. Doista ne mogu u potpunosti shvatiti: zar im nije bila dovoljna jedna blamaža sa onim Zakonom o elektroničkim komunikacijama, pa – ako žele imati novu – to je na njima", poručuje Arsen Bauk.

Treba li se zbog tog ranijeg pokušaja pribojavati kršenja ljudskih prava i manipulacije i u ovom slučaju, zanimalo nas je.

"Sa HDZ-ovim idejama o praćenju uvijek ima bojazni od kršenja ljudskih prava, zloupotrebe i manipulacije, a ja bih volio da su prioriteti praćenja - praćenje tokova novca koji su u nekoliko zadnjih HDZ-ovih vlada imali čudne tokove", odgovara Bauk.

Bluetooth tehnologija

Predsjednik uprave tvrtke Apis IT koja radi na ovom projektu Saša Bilić pojasnio je novinarima da aplikacija na kojoj rade neće koristiti geolokaciju, već Bluetooth tehnologiju, i da se razvija temeljem iskustava Singapura i Južne Koreje.

Ministar turizma u hrvatskoj Vladi Gari Capelli komentirao je u izjavi novinarima ovu aplikaciju za praćenje kontakata.

"Podaci su kriptirani, zaključani za sebe. Ako sam ja suglasan dati obavijest, ja ću to učiniti, ali ne znači da će bilo tko drugi išta o tome znati. Možemo doznati dobrih podataka i reagirati na vrijeme," procijenio je ministar.

On najavljuje da će aplikacija biti identična u svim zemljama EU i da će biti rađena na istoj platformi.

Europska komisija je u srijedu 13. svibnja, uz preporuke za postupnu liberalizaciju graničnih režima unutar Europske unije, objavila i posebni dokument o toj aplikaciji. Među ostalim, tamo se naglašava da "aplikacijeza praćenje kontakata moraju biti dobrovoljne, transparentne, sigurne, interoperabilne, te poštivati ljudsku privatnost".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG