Dostupni linkovi

Učenici nižih razreda osnovne škole u Hrvatskoj vratili se u klupe


Rad u školi organiziran je na način da u jednoj odgojno-obrazovnoj skupini nije više od 20 djece
Rad u školi organiziran je na način da u jednoj odgojno-obrazovnoj skupini nije više od 20 djece

Prema procjeni nastavnika i ravnatelja škola, koju prenosi Hrvatski radio, na nastavi se u ponedjeljak, 25. maja, pojavilo između 50 i 80 posto od ukupno 140.000 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Najmanji je odaziv u Zagrebu, gdje je u 111 otvorenih osnovnih škola došlo 50,58 posto upisanih učenika.

Učenici zagrebačkih škola oštećenih u potresu koji se dogodio 22. ožujka, išli su u susjedne škole koje nisu oštećene.

Kada su škole zatvorene?

U Hrvatskoj su škole, u okviru mjera za suzbijanje korona virusa, zatvorene od 16. ožujka.

Nakon potpunog zatvaranja škola zbog pandemije 16. ožujka, njihovo prvo otvaranje uslijedilo je 11. svibnja, kada se nastava mogla odvijati u skupinama do devet učenika.

U škole je tada, prema podacima sindikata, došlo između tri i četiri posto učenika. Tada je poruka resorne ministrice Blaženke Divjak bila – ako ne morate, ne šaljite djecu u škole.

Kako je organizirana nastava?

Rad u školi organiziran je na način da u jednoj odgojno-obrazovnoj skupini nije više od 20 djece, a prehrana djece organizira se u blagovaonici ili u prostoriji u kojoj djeca inače borave.

Učenici u školu mogu dolaziti sami, u pratnji roditelja ili organiziranim prijevozom, a prije dolaska u školu roditelji im obavezno moraju izmjeriti temperaturu i upisati rezultat u bilježnicu.

Za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola nastava se i dalje odvija na daljinu te se oni do kraja ove školske godine neće vraćati u školske klupe. Srednjoškolcima je, uz nastavu na daljinu, u prostorima škola omogućena provedba praktične nastave i završnih ispita.

Šta kažu roditelji?

Sveučilišna profesorica, majka dvoje djece i inicijatorica facebook grupe „Roditelji o korona školi” koja je okupila 4.500 članova Antonija Petričušić kaže kako je mnogo bolji odaziv bio i očekivan.

U razgovoru za Radio Slobodna Europa (RSE) ona navodi da su u dva tjedna od prvog pokušaja uvođenja nastave za niže razrede među onom rijetkom djecom koja su ipak dolazila u školu nije pojavio nijedan slučaj zaraze, a u međuvremenu su i epidemiološke mjere dodatno ublažene.

„Ipak, i dalje zbunjuje, a i doprinosi nepovjerenju u institucije činjenica da su samo neka djeca – prvi do četvrti razred osnovne a ne viši razredi osnovne i gimnazijalci – pozvana da se vrate u učionice, a dvije trećine đaka prisiljeno je ostati kod kuće.

Po meni je to čak i diskriminatorno prema učenicima, jer nemaju na isti način priliku dobivati nova znanja prolaziti kroz gradivo. Drugačije je kada vas poučava nastavnik u učionici, a drugačije je kada je to posredovano tehnologijom”, kaže Antonija Petričušić.

Ukinuta on-line nastava

Nastavnici moraju raditi na dva fronta, a ukinuta im je pomoć - nastava preko javne televizije.

„Djeca koja su zbog odluka svojih roditelja ostala kod kuće, jer odlučuju roditelji, a ne djeca, uskraćena su za televizijski posredovan oblik nastave, jer je on ugašen. Pita me – kakav to teret stavlja na leđa nastavnika, koji će morati u isto vrijeme izvoditi nastavu i u učionici i posredovati ga preko drugih sredstava - mobitela, mailova i tako dalje.

U svakom slučaju vrlo zbunjujuće, pa čak i neodgovorno, jer ako je škola sigurna za djecu od prvog do četvrtog razreda, zašto nije sigurna i za stariju djecu”, pita se ova majka dvoje djece.

Samo stres i bespotrebne komplikacije, poručili su uz Školskog sindikata „Preporod“.

„Ono što smo mogli napraviti s tom djecom, a propustili smo, mogli smo ih ostaviti da s nastavom na daljinu završe nastavnu godinu, što god to značilo, i da im ne priuštimo još jedan dodatni stres. Ali, da bi sve bilo kako je bilo cijele ove godine, evo sa stresom do kraja. Očito - škola za život, škola za stres”, zaključuje sindikalist Željko Stipić.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG