Dostupni linkovi

Pred Hrvatskom još jedna drugačija turistička sezona


Zbog ruske agresije na Ukrajinu neće biti gostiju iz Rusije, koji su važni jer troše više od prosjeka i gostiju iz Ukrajine koji borave u Hrvatskoj natprosječno dugo, ali ni jedni ni drugi ne čine niti 1 posto u ukupnom broju stranih turista u Hrvatskoj.
Zbog ruske agresije na Ukrajinu neće biti gostiju iz Rusije, koji su važni jer troše više od prosjeka i gostiju iz Ukrajine koji borave u Hrvatskoj natprosječno dugo, ali ni jedni ni drugi ne čine niti 1 posto u ukupnom broju stranih turista u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama gdje velik dio nacionalnog dohotka dolazi od turizma, sve su oči uprte u razvoj situacije u Ukrajini. Dosadašnji rezultati su jako dobri, kao i najave za uskršnje i prvomajske blagdane, kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

"Hrvatska je u prva tri mjeseca na 93 posto turističkog prometa iz rekordne 2019. godine, i možemo biti zadovoljni", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) direktor Hrvatske turističke zajednice Kristian Staničić.

Prema informacijama sa tržišta Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske, Bavarske, Češke i Slovačke booking je dobar i za uskršnje blagdane i za 1. svibanj, jer neke od ovih zemalja tada imaju i proljetne školske blagdane.

"Hrvatska u odnosu na konkurenciju ima tu prednost što je primarno auto-destinacija i fizički je blizu svim emitivnim tržištima. Do pred kraj veljače booking je bio izuzetno dobar. Tada se dogodila Ukrajina, i booking je momentalno stao. Ali ono što je dobro da nije bilo otkazivanja rezervacija. Rezervacije i dalje postoje i sada, mjesec i nešto više od početka agresije stvari se polako stabiliziraju i booking se ponovno pokreće", prenosi Stanišić podatke Hrvatske turističke zajednice.

Razvoj situacije u Ukrajini naravno da će imati utjecaja na sve europske turističke destinacije, ali Staničić vjeruje da bi Hrvatska mogla imati vrlo dobru turističku sezonu i zadržati – kako je kazao – "lidersku poziciju na Mediteranu".

"Hrvatska se ne treba bojati grčke, španjolske ili turske konkurencije. Sigurno je da će neke zemlje ići snižavati cijene, kao što je to Turska ili Tunis, ali – za razliku od Hrvatske – to su avio-destinacije", kaže naš sugovornik.

Međutim, hrvatski turizam ne zanemaruje ni te goste. Poljski avioprijevoznik LOT najavljuje povećanje broja letova za Hrvatsku, a Poljska je prvi susjed ratom zahvaćene Ukrajine.

"Dakle to je jedan od bitnih signala da oni ne računaju da će ova sezona donijeti probleme u smislu manjka poljskih gostiju na Jadranu. Štoviše, Poljaci žele putovati, oni planiraju putovati, a mi za sada ne bilježimo nikakve otkaze rezervacija", zaključio je Stanišić.

Poljaci su inače jako brojni gosti u srednjedalmatinskim ljetovalištima.

Bez direktnih dolazaka iz Rusije

Zbog ruske agresije na Ukrajinu neće biti direktnih dolazaka gostiju iz Rusije, koji su važni jer troše više od prosjeka i gostiju iz Ukrajine koji borave u Hrvatskoj natprosječno dugo, ali ni jedni ni drugi ne čine niti 1 posto u ukupnom broju stranih turista u Hrvatskoj.

"Dakle to su nama vrlo važna tržišta, ali ja vjerujem – kada dođe do normalizacije, što se svi toplo nadamo prije svega zbog ljudi u Ukrajini koji sada proživljavaju katastrofu i tragediju – da će se stvari normalizirati i da ćemo se veseliti svakom stranom turistu koji će doći k nama", poručuje direktor HTZ-a.

U Istri su rezultati bili još bolji – čak 11 posto više turista i noćenja nego u prva tri mjeseca rekordne 2019. godine, i onda se booking znatno usporava, ali se ne otkazuje. Za RSE direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević:

"Tako da u idućih mjesec – mjesec i po dana očekujemo izuzetno dobre rezultate, a s obzirom da postoji jako velika neizvjesnost povezana s agresijom na Ukrajinu, moramo pratiti situaciju iz dana u dan, moramo pratiti kakva je reakcija naših najznačajnijih emitivnih tržišta po pitanju tog rata i sukladno tome moramo prilagoditi komunikaciju i promociju", poručuje prvi čovjek istarskog turizma.

Prema njegovim informacijama, i konkurenciju muče isti strahovi oko mogućeg utjecaja rata u Ukrajini, ali za sada miruju.

"Osim Turske u Njemačkoj, za sada se ne vide značajniji promotivni učinci naše konkurencije, ali očekuje se da će se promotivne aktivnosti značajnije pokrenuti nakon uskršnjih praznika. Turska sa 7 milijuna gostiju iz Rusije jako mnogo ovisi o njima, tako da - ako njih ne bude – turske damping cijene mogu poremetiti planove ne samo nas u Hrvatskoj, nego i na drugim mediteranskim destinacijama. Međutim, treba pratiti situaciju i reagirati", najavljuje Ivošević.

Pad počeo sa koronom

Hrvatska je 2019. godine imala do sada najbolju turističku sezonu od raspada Jugoslavije, ali je sljedeće godine zbog pandemije korona virusa promet i zarada smanjena za više od 45 posto.

Udio turizma u bruto društvenom proizvodu (GDP) Hrvatske procjenjuje se na nešto ispod 20 posto, međutim ekspertiupozoravaju da je on u stvari upola manji, i da je negdje ispod 10 posto GDP-ja.

Hrvatska nije sama u opasnosti da njen turistički sektor i njena ekonomija dožive udarac zbog krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu. Svjetska turistička organizacija još je početkom ožujka cijelu Europu proglasila "opasnom destinacijom" za turiste.

Tako da su u opasnosti i Grčka, gdje po podacima iz 2020. godine 21 posto njenog GDP-ja dolazi od turizma, Španjolska sa 11 posto i Italija sa 13 posto udjela od turizma u društvenom bruto proizvodu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG