Dostupni linkovi

Vučić i Kurti treba da nađu rešenje, rekao američki ambasador lideru Srpske liste


Američi ambasador na Kosovu
Američi ambasador na Kosovu

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenier (Jeffrey Hovenier) razgovarao je sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem o poslednjim dešavanjima na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo i naglasio važnost izbegavanja esklacije situacije.

On je 4. avgusta ponovio stav Sjedinjenih američkih država (SAD) da je odluka Vlade Kosova o uvođenju recipročnih mera Srbiji u skladu sa Briselskim sporazumom, koji su Priština i Beograd potpisali u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

“Razgovarali smo i o važnosti da se osigura da ono što zabrinjava srpsku zajednicu bude uključeno u razgovore i da predstavlja element na osnovu kog će se stvari odvijati“, rekao je Hovenier.

On je zaključio da je od izuzetne važnosti da se nastavi dijalog na visokom političkom nivou, u okviru kog predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti treba da pronađu rešenje.

Rakić, koji je i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, je saopštio da je ambasadoru SAD preneo “da srpski narod na Kosovu neće trpeti nikave pristike, kada je u pitanju ostvarenje osnovnih prava”.

Takođe je kazao da se kriza koja se dogodila prethodnih dana, može rešiti razgovorom uz potpuno poštovanje osnovih potreba, kada je u pitanju normalno funkcionisanje Srba.

Goran Rakić, predsjednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova.
Goran Rakić, predsjednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

”Umesto da danas imamo formiranu Zajednicu srpskih opština, koja je sporazumom iz Brisela trebalo da se formira još pre devet godina, i da se preko njenih mehanizama rešavaju problemi koje imamo, mi i dalje tražimo njeno formiranje, što je nedopustivo”, navodi se u saopštenju.

Rakić je naveo i da će Srpska lista biti konstruktivan partner u donošenju odluka, te da se jedino iskrenom voljom svih strana može prevazići kriza koja danas postoji.

Prethodno su 3. avgusta i predstavnici organizacija civilnog društva i medija iz srpske zajednice na Kosovu pozvali Prištinu i Beograd da mirnim putem reše krizu na severu Kosova, da se suzdrže od bilo kakvih jednostranih poteza i da zapaljivu retoriku zamene konstruktivnim dijalogom.

Poziv je upućen i Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno zemljama Kvinte, da neodložno i što pre uspostave prostor za dijalog na političkom nivou uz insistiranje na neposrednom kontaktu delegacija Beograda i Prštine.

Do povećanja tenzija između Beograda i Prištine je došlo 31. jula, uoči početka sporovođenja odluke Vlade Kosova oko preregistracije srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS (Republika Kosovo) i uspostavljanja reciprociteta o ličnim kartama koje izdaju srpski organi.

Lokalni Srbi u četiri opštine na severu Kosova su kamionima i drugim vozilima blokirali puteve u znak protesta, nakon čega je Vlada Kosova donela odluku da se će na 30 dana odložiti primenu ovih odluka.

Potom su 1. avgusta uklonjene sve barikade a granice su otvorene za saobraćaj.

Hovenier je rekao i da je Rakiću preneo stav SAD o potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću, koji se nalazi na njihovoj crnoj listi zbog umešanosti u kriminalne radnje.

"Iz ugla SAD, Milan Radoičić je sankcionisan od strane američkog Ministarstva finansija, naše informacije su da je umešan u međunarodni organizovani kriminal i korupciju”, rekao je Hovenier.

Srpska lista je odbacila tvrdnje ambasadora SAD umešanosti Radoičića u ilegalne aktivnosti i dodaju da od tako visokog zvaničnika očekuju da za svoje tvrdnje predoči jasne dokaze.

"U slučaju našeg potpredsednika očigledno da Priština i gospodin Hovenijer misle da je moguće nekoga proglasiti krivim bez sudske odluke. Naši građani su više nego razumeli da je ovakva izjava o gospodinu Radoičiću izrečena sa ciljem pritiska na gospodina Radoičića, Srpsku listu i uopšte srpski narod na severu u trenutku kada Priština sprovodi jednostrane akcije i teror nad golorukim narodom i ove tvrdnje neće umanjiti njihovu odlučnost da opstanu i ostanu na ovim prostorima poštujući doprinos koji tome daje gospodin Radoičić", navodi se u saopštenju.

Prethodno je 3. avgusta Srpska lista reagovala na izjave ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svečlje (Xhelal Svecla) da je Radoičić povezan sa kriminalnim grupama i da za njim postoji poternica kosovskih vlasti.

U saopštenju tvrde da Milan Radoičić ima sve veću podršku među Srbima na Kosovu i da Svečlja nije svestan koliki autoritet on ima.

“To se najbolje videlo u nedelju kada im se gospodin Radoičić pridružio na protestima i bio sa građanima i rukovodstvom Srpske liste svo vreme, na opšte oduševljenje svih prisutnih koji su se tada osetili sigurnije i zaštićeno", navedeno je u saopštenju.

Za Milanom Radoičićem je na Kosovu raspisana poternica zbog umešanosti u slučaj "Brezovica", u okviru kog je zbog zloupotrebe službenog položaja uhapšen i funkcioner Srpske liste i bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić.

Radoičić se sumnjiči za zastrašivanje svedoka u toku krivičnog postupka.

XS
SM
MD
LG