Dostupni linkovi

Hong Kong: Kontroverzni zakon o izručivanjima Kini 'mrtav'


Protesti protiv Prijedloga zakona o izručenju
Protesti protiv Prijedloga zakona o izručenju

Kontroverzni zakon u Hong Kongu koji bi omogućio izručenje u Kinu "je mrtav", izjavila je šefica Vlade Hong Konga Carrie Lam (Keri Lam). Nije rekla da je u potpunosti povučen, kao što su to zahtijevali demonstranti, na nedavnim masovnim protestima koji su, u nekoliko navrata, bili i nasilni.

Šefica vlade Carrie Lam priznala je da je zakonodavni proces bio "potpuni neuspjeh" i rekla da ne postoji plan za ponovno pokretanje debate o nacrtu zakona koji bi omogućio da osobe iz Hong Kongu budu izručene u Kinu kako bi se suočili sa sudom pod kontrolom vladajuće Komunističke partije. Kritičari kažu da bi se zakon mogao koristiti za ciljanje disidenata u Hong Kongu kako bi se krivično gonili u Kini.

"Dio javnosti sada ima malo povjerenja u vladu, a čuli smo i glasove mnogih koji su izrazili nedostatak povjerenja u postupanje sa zakonom o izručenju. U nedavnim protestima bilo je natpisa koji su postavljali pitanje: Da li će vlada na kraju vratiti ovaj zakon na razmatranje Zakonodavnom vijeću? Razumijem brigu. Dakle, danas ponovo jasno kažem da je revizija ovog sporazuma o izručenju već dosegla kraj svog životnog vijeka. Zakon je mrtav", istakla je Carrie Lam.

"Postoje sumnje o iskrenosti vlade ili brige da će ponovo pokrenuti ovaj proces pred Zakonodavnim vijećem", dodala je Lam, a onda naglasila da takvog plana nema i da je zakon potpuno 'mrtav'.

No, prethodno je izjavila da će zakon biti 'mrtav' tek 2020. godine, kada parlamentu istekne mandat, podsjeća CNN. Demonstranti zahtijevaju potpuno povlačenje zakona odmah, kao i garancije da zakonodavci ne mogu ponovo pokrenuti debatu i po hitnom postupku izglasati zakon.

A postoji razlika između formulacija "mrtav" i "formalno povučen" zakon.

Naime, da bi prijedlog postao zakon u Hong Kongu mora proći tri čitanja, od kojih je drugo najvažnije. Tada zakonodavci diskutuju o prijedlogu i on se upućuje na relevantnu komisiju radi veće kontrole. Treće čitanje, slično kao prvo, više je formalnost i može biti održano istog dana kada i drugo. Bez formalnog povlačenja, vlada, bez obzira koliko zakon bio "mrtav", može bilo kada ponovo pokrenuti proces njegovog usvajanja u fazi drugog čitanja, gdje je i zaustavljen.

Masovni ulični protesti u Hong Kongu traju već mjesec dana. U nedelju je više od 100.000 osoba izašlo ponovo na ulice. Čak su i lideri propekinških političkih stranaka počeli da dovode u pitanje sposobnost administracije Carrie Lam i nespretnost njenog odgovora. Mnogi zahtijevaju ostavku Carrie Lam, kao i puštanje na slobodu demonstranata koji su uhapšeni nakon nasilnih demonstracija prije nekoliko dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG