Dostupni linkovi

Britanski suci napustili sud u Hong Kongu zbog novog Zakona o sigurnosti


Kineska zastava ispred zgrade Završnog žalbenog suda u Hong Kongu (9. veljače 2021.)
Kineska zastava ispred zgrade Završnog žalbenog suda u Hong Kongu (9. veljače 2021.)

Dva viša britanska suca, uključujući predsjednika Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva, dali su ostavku na najvišem sudu u Hong Kongu nakon izjava Velike Britanije da njihova prisutnost tamo više nije održiva.

Robert Reed, koji je na čelu najvišeg britanskog pravosudnog tijela, rekao je u priopćenju 30. ožujka da će on i njegov kolega sudac Patrick Hodge napustiti svoje uloge nestalnih sudaca na hongkonškom Završnom žalbenom sudu (HKCFA).

"Zaključio sam, u dogovoru s vladom, da suci Vrhovnog suda ne mogu nastaviti zasjedati u Hong Kongu, a da se ne čini da podržavaju upravu koja je odstupila od vrijednosti političkih sloboda i slobode izražavanja", rekao je Reed.

"Lord Hodge i ja smo u skladu s tim dali ostavke kao nestalni suci HKCFA s trenutnim učinkom."

Velika Britanija, koja je vladala Hong Kongom više od 150 godina dok ga nije vratila Kini 1997. godine, rekla je da Zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji je Peking nametnuo na tom teritoriju prije dvije godine, predstavlja kršenje Zajedničke kinesko-britanske deklaracije iz 1984. godine koja je utrla put za primopredaju teritorija.

"Vidjeli smo sustavnu eroziju slobode i demokracije u Hong Kongu. Otkako je nametnut Zakon o nacionalnoj sigurnosti, vlasti su se obračunale sa slobodom govora, slobodnom tiska i slobodnog udruživanja", rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

"Situacija je dosegla prijelomnu točku u kojoj više nije održivo da britanski suci sjede na glavnom sudu u Hong Kongu i budu žrtve legitimnog tlačenja", kazala je Truss.

Kineski parlament usvojio je 30. lipnja 2020. kontroverzni Zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, što je najveća izmjena u nekadašnjoj britanskoj koloniji od njenog povratka pod kinesku upravu prije 25 godine.

Zakon je usmjeren protiv subverzije, terorizma, separatizma i suradnje sa stranim snagama.

XS
SM
MD
LG