Dostupni linkovi

Rabljena vozila moraju ispunjavati normu Euro3


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Sistem homologacije uvoznih vozila uspostavljen je u BiH sa 1. januarom 2011. godine. Time je otvorena mogućnost bh. građanima da uvoze vozila starija od sedam godina, ali pod uslovom da ispunjavanju normu Euro3 Evropske unije.

Homologacija - kaže defincija - predstavlja postupak provjere usklađenosti vozila, dijelova, uređaja i opreme sa smjernicama i direktivama Evropske unije. Postupak homologacije regulisan je odlukom o najnižim tehničkim zahtjevima, kaže Igor Pejić, stručni savjetnik u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.

„28. decembra prošle godine Vijeće ministara je donijelo odluku o izmjeni Odluke o zabrani uvoza rabljenih vozila, a u biti se radi o tome da se primjenjuje Odluka o najnižim tehničkim zahtjevima, što je u skladu sa zahtjevima Evropske komisije. Ono što je također važno – homologacija se ne primjenjuje na vozila koja su uvezena ili su naručena prije stupanja na snagu Odluke“, objašanjava Pejić.

Ministarstvo je izabralo Konzorcij koji je ovlašćen za obavljanje administrativnih poslova iz oblasti homologacije.

„Konzorcij je objavio oglas za izbor tehničkih servisa. Trenutno ih je 27 koji su izabrani i oni će provoditi onaj dio koji je bitan za građanstvo, znači provođenje postupka homologacije za pojedinačna vozila“, navodi on.

Najniži tehnički zahtjevi prema kojima se provodi postupak homologacije definišu pojedine odredbe iz ovog procesa. Tako se rabljenim smatra vozilo koje je prošlo više od tri hiljade kilometara, te ono od čije je registracije proteklo više od tri mjeseca. Bh. građane, naravno, najviše interesuju cijene u postupku homologacije.

„Homologacija, ovisno o tipu vozila, košta od 80 do 250 konvertibilnih maraka“, kaže Pejić.

Pažljivo prilikom izbora automobila

Moguće je, pak, i da potpuno nova vozila ne prođu postupak homologacije jer i neki novi automobili nisu proizvodeni po standardima EU.

Za uvoz rabljnih vozila traži se, naime, da ispunjavaju normu Euro3, kaže Drago Talijan, predstavnik Konzorcija, administrativnog tijela za obavljanje poslova homologacije.

„To je standard koji govori o tome kolika smije biti koncentracija izduvnih gasova, sagorijevanju SUS motora. To je međunarodni standard. Procijenili smo da je za BiH Euro3 najprihvatljivija varijanta. Kad se uvoznik pojavi sa vozilom, kad dođe u carinski postupak, dobiće instrukcije od carinika šta treba da napravi. Uvoznicima se ostavlja deset dana da posjete najbliži tehnički servis gdje može da odradi taj posao“, rekao je Talijan.

Potencijalni kupci bi trebali da budu pažljivi prilikom izbora rabljenog auta, upozorava Emgijad Bešlija, predstavnik grupacije uvoznika novih vozila.

„Prodavci rabljenih vozila u zemljama Evrope odakle se najčešće uvozi, a to su Njemačka, Belgija, Holandija, Austrija, puno su spremnije dočekali sve ovo, i uvjeravaju potencijalne kupce da je norma D3 isto što i Euro3, što nije tačno. Druga stvar, ja to uvijek kažem, nema dobrog a jeftinog vozila, iz razloga što na osnovu nekih upita i podataka kojima raspolažemo, velika većina, možemo skoro reći 90 posto takvih vozila za koja postoje upiti da li se mogu uvesti, su prešla preko 300 hiljada kilometara. Imao sam slučaj automobila koji je bio u auto-školi i koji je prešao 800 hiljada kilometara. Tako mogu sa sigurnošću reći da nema dobrih i jeftinih vozila“,
kazao je Bešlija.

Za sada procesom homologacije nisu obuhvaćeni traktori, za koje je iskazan poseban interes, ali je najavljeno da će tokom ove godine i oni doći na red.
XS
SM
MD
LG