Dostupni linkovi

Deca hokejaši treniraju u Mađarskoj jer u Subotici nema leda


Hokej na suvom u Subotici
Hokej na suvom u Subotici

Deca Hokej kluba Spartaka iz Subotice su zbog nepostojanja osnovnih uslova za održavanje redovnih treninga na ledu, prinuđena da svakog vikenda putuju 70 kilometara u jednom pravcu i isto toliko nazad, u Kiškereš (Kiskőrös), u Mađarsku. Deca toliko ne osete to kao problem i ne izostavljaju gotovo ni jedan trening, međutim, za njihove roditelje, kako su nam rekli, to je dodatan udar na kućni budžet.

U Subotici se u proteklim godinama govorilo o prekrivanju subotičkog klizališta, međutim, to se još nije dogodilo. Iz Gradskog veća za sport grada Subotice očekuju da će naredne godine klizalište konačno biti prekriveno zaštitnim platnom.

U hokej klubu Spartak trenira oko stotinu dece različitog uzrasta koja imaju led svega tri meseca u godini, dok njihovi vršnjaci u susednom Kiškerešu imaju pokriveno klizalište i led tokom devet meseci u godini, ali imaju upola manje dece koja treniraju ovaj sport.

Ivona Ponjavić, mama osmogodišnjaka koji već četiri godine trenira u Hokej klubu Spartak, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je nedostatak leda u Subotici i odlasci svake nedelje u Mađarsku na treninge najveći problem i dodatno opterećenje za porodični budžet koji, ukoliko se putuje jednom nedeljno, na mesečnom nivou iznosi više od 7.000 dinara - samo za gorivo.

"Kada dođe zima, gledamo da što više budemo na ledu, pet puta nedeljno dolazimo na treninge, zato što deca to obožavaju i drugačije ne možemo da ostvarimo bolje rezultate. Naša deca su stvarno najbolja. U Mađarskoj, u grupi od njih 12, mi imamo desetoro dece i oni ostvaruju maksimalne rezultate. Bilo bi jako dobro da tu bude leda što više, finansijski i vremenski je jako veliki problem. To sve uskladiti, da se deca i odmore i da deca budu deca je prosto nemoguće. Ne znam kome je napornije, da li deci ili nama roditeljima koji posle posla, sednemo u auto i vraćamo se kući kasno", rekla je Ponjavić.

Članarina u klubu je 2.000 dinara, što u suštini nije mnogo, plaća se tokom osam meseci, rekla je Ponjavić i dodala da je veoma skupa oprema za klizanje, a ukoliko bi se subotičko klizalište prekrilo, roditeljima bi to značilo veliko rasterećenje u finansijskom smislu kao i značajnu uštedu vremena.

"Mi roditelji bi bili najsrećniji, verujte, zato što onda deca ne bi morala toliko da putuju. Nije članarina skupa, skupo je sve ostalo, nema dovoljno opreme u klubu. Jedne klizaljke su 65 evra. Ako ne nađete odgovarajuće klizaljke u klubu, morate detetu kupiti. Štap je 50 evra, kao i sva ostala oprema", rekla je Ponjavić.

Ostali troškovi

Davor Marko ima dva sina, šestogodišnjeg i devetogodišnjeg, i obojica treniraju hokej. On je za RSE rekao da je hokej jako skup sport, počev od opreme koja je specifična i skupa, kao i da zbog nedostatka adekvatnih uslova, tokom vikenda, pa i radnim danima, decu voze na treninge u Mađarsku.

"To je veliki izdatak za jednu porodicu da voze decu svaki vikend. To je nešto što bi na duže staze trebalo rešiti i naravno da bi kućni budžet svakoga od nas značajno osetio da se neki uslovi stvore u Subotici", kazao je Marko.

Dodao je da je zanimljivo da deca to ne osećaju kao nekakvu tegobu i da jedva čekaju da idu na treninge.

"Njima zaista nije problem putovati, trenirati, družiti se i vratiti se u Suboticu, ali, mislim da je to veća tegoba za roditelje nego za decu", rekao je Marko.

Trener Hokej kluba Spartak Uroš Brestovac rekao je za RSE da je još kada je i sam bio dete bilo reči o prekrivanju subotičkog klizališta, međutim, do danas se to nije promenilo.

Uroš Brestovac: Još kada sam bio dete bilo je reči o prekrivanju subotičkog klizališta, međutim, do danas se to nije promenilo.
Uroš Brestovac: Još kada sam bio dete bilo je reči o prekrivanju subotičkog klizališta, međutim, do danas se to nije promenilo.

"Više od 30 godina se pričalo o tome. Svake dve, tri godine se aktivira ta tema. Trenutno je status kvo, da li će biti ili neće, ne znam. Subotica dobija led 1. decembra, zavisi od vremenskih uslova, zavisi i od mogućnosti i kapaciteta tih nekih rashladnih uređaja, mašina i cevi koje su prilično dotrajale i koje su na izdahu snage, nažalost", kazao je Brestovac.

Prekrivanje klizališta

Prema njegovim rečima, prekrivanje klizališta bi za decu i roditelje predstavljao jedan preporod, olakšanje i prekid neizvesnosti.

"To bi značilo jedno osam, devet meseci leda, kontinuitet u radu, enormni napredak u svakom mogućem smislu, jačanje sportske zajednice, rekreativnog duha, a ova deca bi imala krov nad glavom, mogla bi da se posvete i da uživaju u sportu koji vole", rekao je Brestovac.

Dodao je da su putovanja u Mađarsku za roditelje jedan dodatak na njihov budžet, ali da se maksimalno angažuju oko svih aktivnosti koje klub ima.

"Oni podržavaju zaista, ja njima skidam kapu, i ne znam kako to oni rade, ali u 95 odsto slučajeva oni isprate svaku aktivnost koju mi zamislimo, svako putovanje, učešće na turniru, da li je to Novi Sad, Sarajevo, Budimpešta, Segedin, Kiškereš, Dunaujvaroš, gde god da je, oni su tu i maksimalno guraju. Oni vide koliko žara ima u toj deci i da na tim takmičenjima postižu lepe rezultate. Za svoje dete ćeš sve učiti i pretpostavljam da tu negde pronalaze snagu, neki motiv i dodatni izvor da guraju sve ovo zajedno sa nama napred", kazao je Brestovac.

U Hokej klubu Spartak trenira oko stotinu dece u selekcijama od U8 do U18, bez seniora i veterana. Sve kategorije imaju svoja takmičenja, aktivnosti i treninge.

Dok nema leda u Subotici, treninzi se održavaju tri puta nedeljno na suvom, na Gradskom klizalištu u večernjim terminima, u dve grupe: deca od 8 do 10 godina, a deca od 12 do 16 godina imaju odvojeni trening, a osim toga, četvrtkom i vikendima se putuje u Kiškereš, u Mađarsku gde deca sa svojim vršnjacima iz Hokej kluba Kiškereš treniraju na ledu.

Kada u Subotici ima leda, tokom tri meseca, od početka decembra do kraja februara, treninzi se održavaju radnim danima, pet puta nedeljno, a vikendom se igraju utakmice i turniri. Mladi hokejaši u poslednjih godina postižu zapažene rezultate u Srbiji, Mađarskoj, kao i na regionalnim takmičenjima.

Trener Hokej kluba Kiškereš iz Kiškereša, u Mađarskoj, Zoran Jaramazović rekao je za RSE da se u Mađarskoj u poslednjih deset godina mnogo ulaže u sport i da to donosi rezultate i da je tako došlo i do saradnje između dva kluba, kako bi deca dobila prostor i bolje uslove za treniranje.

Zoran Jaramazović: Deca koja treniraju hokej ne osećaju umor kada su u pitanju putovanja u Mađarsku, čekanja na graničnim prelazima i višednevni treninzi.
Zoran Jaramazović: Deca koja treniraju hokej ne osećaju umor kada su u pitanju putovanja u Mađarsku, čekanja na graničnim prelazima i višednevni treninzi.

Jaramazović je dugo godina igrao hokej u Subotici i radio kao trener, nakon čega mu se ukazala prilika da radi u Mađarskoj i da vidi "kako je raditi za klub koji ima jaku podršku države".

"U takvim uslovima veoma je lako raditi. Dobili smo led 1. septembra, a skidamo ga 31. marta", kazao je Jaramazović.

Vreme koje se potroši na granici

Prema njegovim rečima, Kiškereš je mala sredina od nekih 15.000 - 20.000 stanovnika, grad koji nema hokejašku, ni klizačku tradiciju. Dobili su led pre sedam godina, a klizalište je prekriveno pre tri godine, međutim, ima upola manje dece na treninzima nego u Subotici.

"Ljudi misle da je to grub sport i treba da prođe dosta vremena da bismo te roditelje malo omekšali, da bi dovodili decu na led. Imamo jako sposobnu generaciju, ali nemamo dovoljan broj dece. U klubu trenira oko pedeset dece u svim uzrastima", rekao je Jaramazović.

Kako je kazao, roditelji žrtvuju slobodno vreme i novac, i jednostavno podržavaju ono što deca vole.

"Ja sam oduševljen, fasciniran roditeljima, koji su to fanatici, ljubitelji sporta. Ne ustručavaju se da, ako dete nešto voli, da mu to pruže. Mislim da imamo fantastične roditelje. Prate ih na utakmice, što nije mala stavka, otići na granicu, čekati, pa doći kasno kući posle treninga. Oni isprate decu na svaku utakmicu", rekao je Jaramazović.

Ima volje, ima i načina
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:26 0:00

Dodao je i da deca koja treniraju hokej ne osećaju umor kada su u pitanju putovanja u Mađarsku, čekanja na graničnim prelazima i višednevni treninzi.

Osmogodišnji Andrija Ponjavić iz Hokej kluba Spartak trenira od svoje četvrte godine. On je za RSE rekao da bi voleo da ima leda u Subotici i da voli ovaj sport.

"Jako mi sviđa, zato što ima puno dece i to je meni lep sport", kazao je Andrija.

On je otkrio da je njegova ambicija da postane profesionalni hokejaš.

Osmogodišnja Iva Šabić već tri godine trenira hokej. Kaže da joj nisu naporni treninzi u Mađarskoj, ali da bi takođe volela da Subotica ima led.

Dodala je da joj, kao devojčici, treninzi uopšte ne predstavljaju problem i da se sa ovim sportom nosi isto kao i njeni drugari.

Kad ima volje ima i načina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

Član Gradskog veća zadužen za sport grada Subotice Nemanja Simović rekao je za RSE da očekuje da će u oktobru sledeće godine subotičko klizalište biti prekriveno ferari platnom koje ne propušta toplotu i da će biti leda, umesto dosadašnjih tri, bar tokom sedam meseci u godini.

"Planiramo da raspišemo javnu nabavku odmah 2020. godine, kako bismo završili svu neophodnu procedure i kako bi već narednu zimu dočekali onako kako treba. Mi smo još 2016. godine odredili neke prioritete kada je u pitanja izgradnja infrastrukture i u tim prioritetima je naravno i pokrivanje klizališta, ne samo zbog činjenice da veliki broj naših najmlađih sugrađana ide u Mađarsku, već i zbog činjenice da kultura bavljenjem klizanja traje dugi niz godina, decenija u našem gradu, i kroz Klizački klub, Hokej klub Spartak i rekreativno, što upražnjava veliki broj naših sugrađana", kazao je Simović.

Prema njegovim rečima, za projekat će biti izdvojeno oko 45 miliona dinara (oko 380.000 evra), a trebao bi da bude finansiran iz pokrajinskih i republičkih sredstava.

"Po projektu nije predviđeno kompletno prekrivanje klizališta već da se sa gornje tribine samo spuste lukovi na drugu stranu. Klizalište će biti prekriveno platnom koje propušta svetlost ali ne propušta toplotu. Ukloniće se stari reflektori koji troše veliku količinu struje i biće postavljena štedljiva rasveta", rekao je Simović.

Dodao je da su klubu ove godine obezbeđena sredstva za nabavku nove opreme i nova rolba za glačanje leda. Grad godišnje za Hokej klub Spartak izdvaja 900.000 dinara (oko 7.500 evra).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG