Dostupni linkovi

Mladi protiv ekstremizma u sportu


Neki od mladih kažu da zbog huligana izbjegavaju utakmice
Neki od mladih kažu da zbog huligana izbjegavaju utakmice

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ove sedmice, bavimo se fenomenom navijačkih skupina i njihovim neadekvatnim ponašanjem ili bolje reći 'divljanjem' na utakmicama. Sve ono što se kosi sa sportom i sportskim duhom, ali i univerzalnim vrijednostima, navijači, koji se sve češće u javnosti na globalnom nivou percipiraju kao huligani, na sportskim manifestacijama iskaljuju ekstremizam. Nacionalističke, fašističke uvrede, govor mržnje, pa čak i nasilja često su dio utakmica širom svijeta. Kako na to gledaju mladi ljudi iz Bosne Hercegovine, Srbije i Crne Gore?

Nedavna dešavanja na košarkaskim mečevima Budućnost Voli - Crvena zvezda u Podgorici i Beogradu kada su tribine bile poprište nacionalističkih i drugih uvredljivih poruka odraz su stanja u društvu i dubokih podjela koje stvaraju političari, smatraju podgorički gimnazijalci sa kojima je razgovarala Lela Šćepanović.

Mladi Podgorice o ekstremizmu u sportu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
Direktan link

Iako među mladima, sa kojima je u Beogradu razgovala Nevena Bogdanović, ima onih koji smatraju da su navijačke grupe 'nedužno' u javnosti predstavljene kao huliganske, većina misli da ponašanje na tribinama poslednjih godina nema nikakve veze sa sportom. Ističu da su razlog za poruke mržnje i nasilničko ponašanje mladih na tribinama nedostatak vaspitanja, neznanje šta znače parole koje skandiraju, ali i povezanost navijača sa kriminalom.

Mladi Beograda o ekstremizmu u sportu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00
Direktan link

O ovoj temi Gojko Veselinović razgovarao je sa aktivistima kluba "Budi muško" iz Banjaluke, koji okuplja mlade s ciljem borbe protiv vršnjačkog nasilja i stereotipa.

Mladi Banjaluke o ekstremizmu u sportu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
Direktan link

Problem huliganstva u bivšim državama Jugoslavije dovodi se u vezu sa političkim strukturama koje su na vlasti, pokazala je Analiza huliganstva tokom Evropskog fudbalskog prvenstva EURO 2016. godine, koju je uradio Centar za društvena istraživanja Global analitika iz Sarajeva. U nekim slučajevima, navedeno je u analizi, huliganske grupe su direktno učestvovale i u političkim obračunima i svrgavanju vlasti. O tome, ali i o posljedicama koje huliganstvo nosi, za Glasom mladih govorio je Safet Mušić iz Centra za društvena istraživanja Global analitika.

Safet Mušić o ekstremizmu u sportu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
Direktan link

U novoj emisiji Glasom mladih govorimo i o problemima sa kojima se suočavaju mladi bosanskohercegovačkog Gradačca, te kakve mogućnosti pruža Senat mladih “Omote”, koji je osnovan u Bijeljini. Predstavljamo vam Milicu Polić iz Drvara, koja je nedavno uvrštena među pet najboljih srednjoškolaca u BiH, i Edina Selimovića, studenta iz Tuzle napravio prvu Api komoru koju djeca i građani s problemom disajnih organa koriste besplatno.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 12.05.2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG