Dostupni linkovi

Hoće li Popović ostati bez crnogorskog državljanstva


Predrag Popović
Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore pokrenulo je postupak za oduzimanje crnogorskog državljanstva predsjedniku Narodne stranke Predragu Popoviću zbog toga što osim državljanstva matične države posjeduje i državljanstvo Srbije.

Iako je to u skladu sa važećim Zakonom postavlja se pitanje zašto Država insistira na njegovoj striktnoj primjeni na primjeru Popovića dok u nekim drugim slučajevima ispoljava mnogo više senzibiliteta.
Popović: Da predsjednik najstarije stranke u Crnoj Gori bude lišen državljanstva svoje matične države zato što je javno iskazao svoj odnos prema Srbiji, neka me liše tog državljanstva.

"Izvolite, neka se i to desi. Da predsjednik najstarije stranke u Crnoj Gori bude lišen državljanstva svoje matične države zato što je javno iskazao svoj odnos prema Srbiji, neka me liše tog državljanstva. Vrlo sam svjestan i vrlo sam to namjerno uradio i to jeste bačena rukavica",
kazao je za RSE predsjednik tada parlamentarne Narodne stranke Predrag Popović u oktobru 2007, neposredno nakon što je pred poslanicima u crnogorskoj skupštini pokazao rješenje o svom prijemu u državljanstvo Srbije.

Tri i po godine kasnije ne žali zbog svoje odluke, iako su u Ministarstvu unutrašnjih poslova pokrenuli postupak da mu oduzmu crnogorsko državljanstvo.

Uporište nalaze u normi aktuelnog Zakona koju Popović naziva diskriminatorskom, a koja dvojno državljanstvo dozvoljava samo onima koji su državljanstvo druge države stekli prije proglašenja nezavisnosti Crne Gore 21. maja 2006.

"Ja sam bio svjestan posljedica. Oni su u trenutku kada se to dešavalo, tada je na snazi bio Zakon o državljanstvu bivše SCG, mogli po automatizmu da mi oduzmu državljanstvo. To nijesu uradili. Čekali su godinu i nešto da donesu novi zakon sa ovom diskriminatorskom, retroaktivnom normom, pa čak i to da je ne primjenjuju cijele tri godine nego baš sada na 15 dana prije popisa. Potpuno je jasna intencija i namjera onih koji primjenjuju ovo nasilje na tom flagrantnom primjeru kršenja ljudskih prava, na direktnom primjeru flagrantnog kršenja ljudskih prava srpskog naroda u Crnoj Gori đe jedino možete skrenuti pažnju i međunarodne javnosti", smatra Popović.

Pretjeran strah


Za razliku od Srbije koja je svim državljanima Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi omogućila dobijanje srpskog državljanstva, crnogorski propisi su znatno rigorozniji i zabranjuju institut dvojnog državljanstva. To se, kako je u ponedjeljak izjavio predsjednik skupštine Ranko Krivokapić, mora poštovati i na primjeru Popovića.
Ranko Krivokapić, foto: Savo Prelević

"Nadam se da će država raditi sve po zakonu, da se garantuje pravičan postupak i odluka po zakonu i za njega i za bilo koga u ovoj zemlji moraju važiti zakoni i to je jedan od osnovnih zahtjeva Evropske unije. Da nema politikanstva tamo đe postoji zakon", kazao je Krivokapić.

Bivši šef crnogorske diplomatije i predsjedavajući Savjeta za spoljnu politiku Foruma 2010, Branko Lukovac pak namjeru države da oduzme crnogorsko državljanstvo Popoviću ocjenio je kao skandaloznu.

Smatra da umjesto rigidnog pristupa, država mora pokazati više senzibilteta u primjeni Zakona o državljanstvu u kojoj, prema njegovim riječima, ima dosta diskriminacije.

"Kada imamo u vidu šta se sve u toj oblasti dešavalo, od Šinavatre pa do niza ljudi koji su zbog različitih razloga umjetničkih, sportskih i tako dalje dobijali od nas pasoše da su državljani Crne Gore. Mislim da takože treba imati u vidu da je ta Narodna stranka, čiji je predsjednik Popović, da je bila dio naše koalicione vlasti a Popović potpredsjednik Skupštine Crne Gore u jedno dosta delikatno vrijeme kada se Crna Gora odvajala, kada je pravila otklon od Miloševićeve politike i kada je bila izložena opasnosti, da tako kažem da ta vlast bude nasilno smijenjena.. Tako da ako se nekim drugima zbog nečega omogućava da imaju i drugo državljanstvo i državljanstvo Crne Gore ne znam zbog čega se ovdje ide na striktnu primjenu zakona", kaže Lukovac.

To što je osim Andrije Popovića iz Liberalne partije jedini iz nekadašnjeg bloka za nezavisnu državu reagovao na namjeru države da oduzme državljanstvu Predragu Popoviću, Branko Lukovac objašnjava neopravdanim strahom od ugrožavanja iz Srbije u susret popisu.

"Mislim da je pretjeran taj strah i moramo jednom da živimo kao država koja ima puno poštovanje i povjerenje u sebe i svoje građane. Ja ne vjerujem da više bilo ko može ugroziti Crnu Goru i njenu državu i njen napredak", smatra on.
XS
SM
MD
LG