Dostupni linkovi

Hasan Abazi nakon puštanja iz zatvora stigao na Kosovo


Hasan Abazi
Hasan Abazi
Predsednik Nezavisnog sindikata kosovskih metalskih radnika Hasan Abazi, koji je bio uhapšen u Srbiji, u petak se nakon što je pušten iz zatvora vratio na Kosovo, saopštio je EULEX.

EULEX je omogućio njegov povratak i on je transportovan na Kosovo u EULEX-ovom vozilu, navedeno je u saopštenju.

Abazi je pušten iz zatvora nakon plaćene kaucije sudu u Vranju u vrednosti od 20.000 eura, potvrdio je za RSE njegov sin, Haki Abazi.

"Danas oko 12 sati pušten je iz pritvora pošto smo platili kauciju. Kauciju je platila porodica. To je urađeno na osnovu procedura predviđenih u sudu”, kazao je Haki Abazi.

Hasan Abazi iz Uroševca uhapšen je 28. marta na Končulju, po poternici suda u Gnjilanu za špijunažu.

Hapšenje Abazija izazvalo je oštre proteste međunarodnih i organizacija za zaštitu ljudskih prava iz Srbije. Vlastima u Beogradu su tim povodom i iz evropskih institucija upućeni zahtevi za hitnim oslobađanjem kosovskog državljanina.

Hapšenje Abazija bilo je jedno u nizu hapšenja kosovskih državljana koje je izveo MUP Srbije.

Najpre su uhapšena dva policajca koji su navodno neovlašćeno prešli na teritoriju Srbije što je bila, kako je posredno i sam ministar policije potvrdio, odmazda za prethodno hapšenje srpskih policajaca na Kosovu.

Zatim je uhapšen Hasan Abazi po poternici iz 1999. godine za špijunažu i najzad treći slučaj Marka Košnjetija osumnjičenog za konkretan ratni zločin nad Srbima, takođe 1999. godine.

Sva tri slučaja su različita, zajedničko im je da su uhapšeni uz poruku Ivice Dačića, potpredsednika Vlade Srbije, da će Beograd nastaviti sa hapšenjem Albanaca ako za to ima razloga. Takav govor se na domaćem terenu povezuje sa zahuktalom preidzbornom kampanjom.

Povodom ovih hapšenja lasti na Kosovu su savetovale svojim građanima da budu oprezni prilikom putovanja u Srbiju.
XS
SM
MD
LG