Dostupni linkovi

Han u Beogradu: Dijalog Srbije i Kosova srž napretka


Han i Brnabić: Nastavak dijaloga od najveće važnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

„Dijalog i rezultat u dijalogu Beograda i Prištine je ključni element daljeg napretka čitavog regiona na putu evropskih integracija. Bez toga i bez pronalaženja održivog rešenja, ne možemo ni napredovati“, izjavio je u Beogradu evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije Johanes Han.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Han je podvukao da su refrome u oblasti demokratije i vladavine prava, kao i normalizacija odnosa sa Prištinom ono što će EU posvećeno podržavati, dodavši i da je to ono što će "otključati budućnost Srbije".

On je istovremeno izjavio i da ne želi da komentariše unutrašnja dešavanja na Kosovu, ali da se nada da će tamo uskoro biti održani izbori koji će omogućiti da se obnovi dijalog Beograda i Prištine.

“Nadam se da ćemo, na osnovu različith najava, uskoro imati izbore koji će voditi ka razjašnjenju na političkoj sceni Kosova što bi nam omogućilo da restartujemo dijalog”, rekao je Han.

On je naveo da je 2018. bila godina važnih prekretnica kada je Srbija u pitanju, dodavši da je tokom nje bilo značajnih napredaka, ali da je moglo i da se uradi više. 2019-tu je ocenio kao godinu napretka.

"Otvaranje pregovaračkog poglavlja (poglavlje 9 o finansijskim uslugama) prošlog meseca pokazuju napredak Srbije i regiona", naveo je Han.

On je rekao da je tema bio i izveštaj Evropske Komisije iz maja 2019. i da bi Srbija trebalo da radi na preporukama iz oblasti demokratije i Parlamenta.

Han je istakao da je Srbija usvojila neke od preporuka i u tom smislu je pohvalio što se u Parlamentu, u skladu sa tim preporukama raspravljalo o izveštajima nezavisnih tela, kao što su Fiskalni savet, Državni revizor i poverenik za informacije od javnog značaja.

Ipak, istakao je Han, za dalji napredak je neophodno da se Srbija suoči sa nekim od, kako se izrazio, ključnih izazova.

„Kao prvo ne mogu dovoljno istaći značaj međustranačkog dijaloga u Parlamentu. Stoga, pozdravljam prve pozitivne korake, kao što je prva rasprava o izveštajima nezavisnih tela od 2014. godine. Takođe, u okviru priprema za parlamentarne izbore koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. godine, pozivam da se implementiraju preporuke koje je napravila OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava“, rekao je Han.

Han je, takođe, pozdravio posvećenost da se izradi medijska strategija, ali je istakao i da ona mora da se primeni i da će biti uspešna samo ukoliko bude vodila ka unapređenju načina na koji novinari i mediji rade.

Brnabić: Ostajemo posvećeni evropskom putu

Premijerka Srbije izjavila je posle razgovora sa Hanom da Srbija ostaje iskreno posvećena evropskom putu.

"Mi razumemo kakav je trenutak u Evropskoj uniji, mi razumemo i izazove sa kojima se EU u ovom trenutku sreće, ali razumemo takođe i šta je ono što mi moramo da radimo da dalje napredujemo ka tom evropskom putu. I kao što sam rekla nekoliko puta i ponoviću i danas - nije naše kada ćemo postati članica EU, ali je naše i do nas kada ćemo mi i koliko brzo postati evropska Srbija u ekonomskom smislu, u smislu naše javne uprave i administracije, usluga koje pruužamo našim građanima i u smislu vladavine prava", rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da je ovo prva godina u kojoj je "regionalna saradnja na silaznoj putanji".

"Uzrok su nedvosmisleno takse koje je uvela Priština i suspenzija CEFTA sporazuma. Srbija ostaje duboko posvećena regionalnoj saradnji. Ne postoji stabilna, jaka i konkurentna Srbija bez stabilnog, jakog i konkurentnog regiona", navela je ona.

Po njenim rečima, Srbija svakodnevno radi na implementaciji preporuka iz izveštaja Evropske komisije o napretku na putu evrointegracija.

"Razmotren je predlog za primenu Ustava Republike Srbije, to je još jedan korak u oblasti vladavine prava. Parlament je ispoštovao i preporuke o razmatranju izveštaja nezavisnih tela - fiskalnog saveta, državnog revizora, poverenika za informacije od javnog značaja... Zakoni se više ne upućuju po hitnom postupku. Neće više biti predloga zakona koji nisu prošli javnu raspravu”, navela je premijerka Srbije.

Brnabić je rekla i da se radi na izradi nacrta medijske strategije, te da je to bila jedna od tema razgovora sa komesarom Hanom.

"Tražiće novi sastanak radne grupe. Medijska strategija neće biti poslata na usvajanje bez rasprave i konsultacija sa novinarskim udruženjima, kako bi se svi složili oko nje.

Bez pritisaka Evropske komisije nastavljamo da radimo zajedno. Pritiska nema. Sve smo odradili jer iskreno verujemo u evropske integracije. Ocene su važne, ali su preporuke važnije", navela je ona.

Premijerka Srbije čestitala Ursuli fon der Lejen na izboru za predsednicu Evropske komisije, navodeći da se Srbija raduje saradnji sa njom i da joj je drago što Evropska komisija ima ženu za predsednicu.

Vučić i Han o dijalogu i evropskim intergacijama

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju stigao je u Beograd u četvrtak uveče kada se sastao da predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Oni su u Vili "Mir" razgovarali o stanju na Zapadnom Balkanu i o "budućim koracima Srbije na evropskom putu", saopštila je pres-služba predsednika Srbije.

Vučić i Han su, kako se navodi, posebno razmotrili zastoj u dijalogu Beograda i Prištine i stanje nastalo posle ostavke Ramuša Haradinaja sa funkcije premijera Kosova, na šta je Srbija, ocenio je Vučić, "reagovala smireno i odgovorno".

Vučić je zahvalio Hanu za razumevanje i angažovanje da se "dijalog Beograda i Prištine deblokira", i ponovio da je Srbija "privržena politici mira i saradnje, kako bi sačuvala stabilnost u regionu".

Han je pozdravio to opredeljenje Srbije i istakao svoju spremnost da "pokuša da pomogne da se steknu uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine".

Han je pozvao Srbiju da u vezi sa svojom evropskom integracijom ubrza "reformski proces i da s većom odlučnošću radi na vladavini prava", piše u saopštenju.

Vučić je čestitao Hanu što ga je Austrija kandidovala za treći mandat u Evropskoj komisiji.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju je u Beograd doputovao iz Skoplja gde je sa zvaničnicima Severne Makedonije takođe razgovarao o reformama u procesu pristupanja Uniji, a sastao se i sa liderima političkih partija.

Han: Voleo bih da ostanem u sferi spoljne politike

Evropski komesar Han izjavio je tokom posete da ne zna koja će biti njegova naredna funkcija, ali da ne krije da bi voleo da ostane u sferi spoljne politike.

"Nikada nisam skrivao svoje zanimanje da ostanem u sferi spoljne poltike u kojoj sam radio i mislim da bi bilo korisno, ali više od toga bi bilo suvišno da kažem", rekao je Han odgovarajući na pitanje novinara posle razgovora sa premijerkom Srbije.

Han je dodao da o sastavu nove Evropske komisije treba da odluči buduća predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i da do kraja avgusta zemlje članice EU mogu da nominuju svoje kandidate.

Inače, Han je tokom posete Beogradu, u petak poslepodne prisustvovao i državnom finalu Sportskih igara mladih na beogradskom izletištu Ada Ciganlija.

"Pobednicima se čestitalo. Međutim, najvažnija stvar u sportu je da se nauči ne samo kako se gubi već i kako da se pobeđuje. To je dobra priprema za život", rekao je Han koji je proglašen i ambasadorom Sportskih igara mladih.

Učesnici igara su deca osnovnoškolskog uzrasta, a pobednici državnog takmičenja stekli su pravo da učestvuju u regionalnom takmičenju u Splitu, od 15. do 22. avgusta, zajedno sa decom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG