Dostupni linkovi

Sirija vraća svijet u osamdesete, na prve uzroke terorizma


Teroristički napad u Parizu opomena je Zapadu da promijeni politiku i pozabavi se uzrocima koji su doveli do permanentnih kriza i koje iznova region Srednjeg i Bliskog istoka guraju u radikalizam, kaže za RSE bivši diplomata i vanskopolitički analitičar Hajrudin Somun. Većinske muslimanske zemlje trebale su, smatra Somun, ranije se osvijestiti i spriječiti diktatorske autoritarne režime i pomoći da se u korijenu sasjeku naznake međunarodnog terorizma.

RSE: Gospodine Somun, u svjetlu posljednjih dešavanja i terorističkih napada u Parizu upozorili ste kako se radi o opomeni Zapadu da promijeni svoju politiku prema dešavanjima na Bliskom i Srednjem Istoku.

Somun: Evropa je u strahu i panici. Podižu se žičane ograde i zidovi i svi žele da se brane od terorizma, a malo se govori o uzrocima terorizma, ovih dan, dva. I u Antaliji na G20 su više govorili o terorizmu, nego o pitanjima koja su ih tamo dovela. Svi upiru prstom u "Islamsku državu" (ISIL) i opet je ISIL glavni neprijatelj kojeg treba silom uništiti. Postoje uzroci i prauzroci svega što se naziva međunarodni terorizam. Sirija upravo vraća svijet u 1980- te godine, na jedan od prvih uzroka terorizma. Tamo je krenula sovjetska avijacija i tenkovi onda su došli Amerikanci, tamo se rodila Al-kaida. Onda je došao Irak, a onda Afganistan. Da je tada, prije nekoliko decenija, riješeno afganistanko pitanje na drugi način, da je Irak riješen drukčije, da nisu Amerikanci doprinijeli uništenju kompletne infrastrukture i prouzrokovali smrt hiljada Iračana u međusobnim sukobima narednih godina ne bi bilo ni 11. septembra, ni Madrida, ni Pariza. Da je Palestina 1947. godine pravedno podijeljena na izraelsku i palestinsku državu ne bi, također, bilo svega ovoga.

RSE: Čujemo sve češće kako niko nije pokazao jednaku empatiju sa žrtvama u Bejrutu, samo dan prije Pariza, da se decenijama toleriše palestinska patnja…Da li je odnos velikih sila prema dugogodišnjim sukobima u tom dijelu svijeta doprinio porastu radikalizma kojem svjedočimo danas? Na bazi tih osjećanja, čini se, i u BiH i na prostorima regiona regrutuju se ljudi kako bi se borili na strani ISIL-a.

Somun: Zaista su stravične posljedice koje osjećaju porodice preko 120 ubijenih u Parizu. Međutim, malo se govori o tome da je samo prošlog oktobra 80 Palestinaca i 10 Izraelaca ubijeno u Jerusalimu ili na Zapadnoj obali, ali oni prolaze samo kao brojke beskonačnog sukoba.

Njima je BiH važna kao baza za ideoliogizaciju lokalnog stanovništva ili onih koji su spremno da odu u Siriju i bore se na strani ISIL-a, nego što bi mogli da učine veći teroristički čin u BiH.

Međutim, dobro ste rekli, u Libanu, na cijelom Srednjem istoku šta se događa upravo je posljedica nemogućnost da se riješe ti uzroci i prauzroci. Ali, ja ne bih svaljivao krivicu samo na zapadni svijet. Krivi su isto tolliko i zemlje i režimi tih zemalja, ili pošto se tu radi 99 posto o većinskim muslimanskim zemljama - krivi su muslimani, jer na kraju krajeva, u Parizu prvo što se čulo kad su počeli da pucaju teroristi bilo je “Allahu ekber”. Mogu muslimani i muslimanski lideri ga govore nije to islam, nisu to muslimani. Oni jesu muslimani, oni su govorili „Allahu ekber“ i njihova su imena muslimanska. Njihove se organizacije, na kraju krajeva nazivaju islamske – "Islamski kalifat", "Islamska država", "Islamski džihad" i, ustvari, narodi u većinski muslimanskim zemljama je trebalo da se ranije osvijeste i da spriječe diktatorske autoritarne režime koji su dolazili i odlazili s vlasti.

RSE: Raste kriza s izbjeglicama, a paralelno s njom jača i desnica kojoj će sigurno na ruku ići dešavanja u Parizu. Hoće li doći do zatezanja odnosa i odmazde u Evropi?

Somun: Islamofobija se širi, što ide na ruku desničarkim pronacističkim pokretima koji se šire posebno u centralnoj Evropi. Onome što se, s pravom ili ne, naziva sukobom civilizacija ovakvi slučajevi kao što je Pariz još više doprinose.

RSE: Ima li uopšte rješenja, jer se čini da ponajprije finansijski aspekt, uz koji se veže i politička reakcija, zapravo upravlja dešavanjima u tom dijelu svijeta?

Somun: Na kratak rok mislim da nema rješenja i da će se ovakav trend nastaviti i da će biti još više terorističkih akcija, posebno kako je Rusija sa svojom avijacijom krenula u Siriju. Na Srednjem istoku mora doći do jedne vrste remakea mape i odnosa, a Evropi može da donese mnogo više terorističkih akcija poput ove kakvu smo vidjeli u Parizu.

XS
SM
MD
LG