Dostupni linkovi

Više od 300 poginulih u jakom zemljotresu na Haitiju


U jakom zemljotresu koji je pogodio karipsku državu Haiti poginule su najmanje 304 osobe, a povrijeđeno ih više od 1.800.

Potres magnitude 7,2 stepeni po Richteru pogodio je zapad zemlje u subotu ujutro (14. avgust), srušivši i oštetivši zgrade, uključujući crkve i hotele.

Premijer Ariel Henry je rekao da je nastala "velika šteta" i proglasio jednomjesečno vanredno stanje.

Haiti se i dalje oporavlja od razornog zemljotresa 2010. godine.

Epicentar zemljotresa bio je osam kilometara od grada Petit Trou de Nippesa, a hipocentar na dubini od deset kilometara, javio je američki Zavod za geološka istraživanja (USGS).

Potres se osjetio u gusto naseljenoj prijestolnici Port-au-Princeu, udaljenoj oko 125 km, te u susjednim zemljama.

Premijer je kazao je da je mobilizovao tim koji će pružiti pomoć.

"Najvažnije je spasiti što je moguće više preživjelih pod ruševinama", rekao je Henry. "Saznali smo da su lokalne bolnice, posebno bolnica Les Cayes, prepune ranjenih i ljudi sa prijelomima."

Henry je kasnije rekao da je avionom obišao područje iznad grada Cayesa.

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je "hitan odgovor SAD-a" kako bi pomogao zemlji i rekao da će USAID raditi na podršci da se "procijeni šteta i pomogne u oporavku onih koji su povrijeđeni i onih koji sada čekaju na obnovu".

"U vremenu koje već predstavlja izazov za stanovnike Haitija, tužan sam zbog razornog potresa", rekao je Biden.

Frantz Duval, glavni urednik haitijskih novina Le Nouvelliste, napisao je na Twitteru da su dva hotela među uništenim zgradama u gradu Les Cayesu. Izvijestio je da je lokalna bolnica puna povrijeđenih ljudi.

Reporteri Le Nouvellistea javili su da se većina crkava i hotela na južnoj obali srušila ili pretrpjela velika oštećenja.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju oštećene zgrade i brojne ruševine nakon zemljotresa.

Leila Bourahla, direktorica organizacije Save the Children na Haitiju, rekla je za New York Times da će biti potrebni dani za procjenu štete, ali da je "jasno da je riječ o velikoj humanitarnoj vanrednoj situaciji".

Naomi Verneus, 34-godišnja stanovnica glavnog grada Port-au-Princea, izjavila je za novinsku agenciju Associated Press da ju je zemljotres probudio.

"Probudila sam se i nisam imala vremena obuti cipele. Preživjeli smo potres 2010. godine i sve što sam mogla učiniti je trčati. Kasnije sam se sjetila da su moje dvoje djece i moja majka još uvijek unutra. Potom je ušla moja komšinica i rekla im da izađu. Istrčali smo na ulicu", rekla je.

U zemljotresu na Haitiju 2010. godine poginulo je više od 200.000 ljudi, a infrastrukturi i ekonomiji nanesena je velika šteta.

Potres 14. avgusta desio se usred političke krize u zemlji, nakon ubistva njenog predsjednika prošlog mjeseca.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG