Dostupni linkovi

Haftar u iznenadnoj poseti Grčkoj


Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias sa Halifom Haftarom u Atini
Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias sa Halifom Haftarom u Atini

Komandant libijskih pobunjenika Halifa Haftar počeo je danas u Atini sastanke s grčkim zvaničnicima, u pokušaju da parira međunarodno priznatoj vladi Libije koju podržava Turska, piše Asošijejted pres (AP).

Haftar, koji je sinoć, 16. januara, došao u iznenadnu posetu Atini, danas se prvo sastao s ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

On će danas razgovarati i s premijerom Grčke Kirijakosm Micotakisom i drugim visokim zvaničnicima.

Haftar je došao u Grčku uoči samita u Berlinu za vikend čiji je cilj obustavljanje sukoba u Libiji, razorenoj građanskim ratom.

Turska, koja je obećala da će poslati vojnike da podrže vladu Libije u borbi protiv Haftarove ofanzive, u sporu je s Grčkom zbog prava na bušenje nafte i gasa u Istočnom Mediteranu.

Ankara i Tripoli su u novembru potpisali kontroverzni dogovor o morskoj granici na Istočnom Mediteranu, suprotstavljajući se ranijim sporazumima Grčke, Kipra, Egipta i Izraela.

Micotakis, koji nije pozvan na berlinski samit, upozorio je da će Grčka iskoristiti pravo veta kao članica EU da blokira sporazum o Libiji ako dogovor te zemlje i Turske o morskoj granici ne bude poništen.

Oko hotela u centru Atine u kojem je Haftar odseo pojačane su bezbednosne mere.

XS
SM
MD
LG