Dostupni linkovi

Erdoan: Turska spremna na akciju protiv Haftara


Redžep Tajip Erdoan
Redžep Tajip Erdoan

Turska se neće suzdržati od "davanja lekcije" vođi libijskih snaga na istoku zemlje Kalifu Haftaru, ako nastave da napadaju međunarodno priznatu vladu u Tripoliju, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdoan dan nakon neuspeha mirovnih pregovora dve suprostavljene strane u Moskvi.

U govoru je turski predsednik naglasio da je "pučista Haftar pobegao" iz Moskve, nakon pregovora u kojima je učestvovao i premijer vlade u Tripoliju Fajez al-Seraj.

"Ako se napadi pučiste Haftara na narod i legitimnu vladu Libije nastave, nećemo se suzdržati da mu damo lekciju kakvu zaslužuje", rekao je Erdoan u govoru pred zastupnicima njegove stranke u Parlamentu.

"Naša je dužnost zaštititi srodnike u Libiji", dodao je Erdoan, rekavši da Turska ima duboke istorijske i društvene veze sa severnoafričkom zemljom i da bi Haftar preuzeo celu državu da Ankara nije intervenisala.

Haftar je tražio da mu se da vremena do utorka ujutro da odluči da li će potpisati sporazum, saopštilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

Rojters navodi da bi činjenica da nije potpisao sporazum tokom pregovora na kojima su posrednici bili Turska i Rusija mogla zakomplikovati diplomatske napore da se stabilizuje situacija u Libiji, u kojoj vlada haotično stanje od svrgavanja Muamera Gadafija 2011. godine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u subotu da planira biti domaćin samita o Libiji 19. januara sa liderima Turske, Rusije i Italije.

Seraj, čije snage su pokušale da zaustave napad Haftarove vojske na Tripoli, potpisao je sporazum o prekidu vatre nakon razgovora koji su trajali oko osam sati, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u ponedeljak.

Haftar je odbio da potpiše sporazum o prekidu vatre, jer on ne uključuje rok za raspuštanje vladinih snaga, novinska agencija Interfax citirala je libijski vojni izvor.

Turska pruža podršku Haftarovom suparniku Seraju, dok su ruski vojni izvođači raspoređeni zajedno sa Haftarovim snagama, koje imaju podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Jordana.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG