Dostupni linkovi

Erdoan: Turska počinje sa slanjem trupa u Libiju


Redžep Tajip Erdoan
Redžep Tajip Erdoan

Turska počinje da šalje trupe u Libiju da bi podržala međunarodno priznatu administraciju u Tripoliju, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

Objava je uslijedila nekoliko dana prije samita u Berlinu čija će tema biti konflikt u Libiji.

Erdoan je rekao u Ankari da će Turska nastaviti da koristi sva diplomatska i vojna sredstva da bi osigurala stabilnost svog juga i Libije.

On će za tri dana imati sastanak sa liderima Njemačke, Rusije, Britanije i Italije, sa kojima će razgovarati o ovom skukobu.

Erdoan je rekao da će Turska ove godine početi da izdaje dozvole za istraživanje i bušenje morskog dna u istočnom dijelu Sredozemnog mora, u skladu sa pomorskim sporazumom sa Libijom.

Šef međunarodno priznate libijske Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) Fajez al-Saradž i njegov rival, komandant Kalifa Haftar sa istoka Libije sastali su se 13. januara u Moskvi u pokušaju da, uz posredovanje Moskve i Ankare, potpišu primirje.

Međutim, Haftar je odbio da potpiše sporazum o prekidu vatre, jer on ne uključuje rok za raspuštanje vladinih snaga.

Vladu na istoku Libije podržavaju Francuska, Rusija i ključne arapske zemlje uključujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Turska, Italija i Katar podržavaju vladu u Tripoliju koja je pod ofanzivom Haftarovih snaga.

XS
SM
MD
LG