Dostupni linkovi

Gudeljević: COVAX proradio, u BiH stiže još 180 hiljada doza vakcina


Vakcine stigle na aerodrom u Sarajevo, arhivska fotografija
Vakcine stigle na aerodrom u Sarajevo, arhivska fotografija

U Bosnu i Hercegovinu će, u drugom kvartalu, od aprila do juna, stići nova isporuka vakcina iz COVAX mehanizma, izjavila je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević nakon sastanka sa entitetskim premijerima i ministrima zdravstva.

“COVAX mehanizam je konačno proradio. Sljedeća vakcina koja stiže u BiH je AstraZeneca koja će doći oko 22. ili 23. aprila i to je 81.600 doza. Sljedeće je da ćemo dobiti 100.620 doza Pfizera do kraja juna mjeseca. Ne znamo da li se radi o manjim količinama, da li će vakcine stizati više puta ili odjednom, te informacije nemamo”, istakla je Gudeljević.

Gudeljević je najavila i da se u istom periodu očekuju isporuke vakcina u okviru EU mehanizma.

“Od ugovora s Austrijom očekujemo negdje oko 120.000 vakcina, marke Pfizer, dok od Poljske postoji šansa da dobijemo 380.000 doza vakcine AstraZenece“, rekla je Gudeljević.

Bosna i Hercegovina se u nabavci vakcina protiv korona virusa oslanja na COVAX mehanizam, te na donacije.

Proces nabavke vakcina putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u julu, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine.

Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.

Do sada je BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, došla do skoro 182.000 vakcina protiv korona virusa.

Takošer, danas je iz Predsjedništva BiH saopšteno da će Vlada Malezije donirati Bosni i Hercegovini prvu tranšu u iznosu od 50.000 vakcina protiv COVID-19. Kako je saopšteno, radi se o vakcinama kineskih proizvođača.

Ministrica Gudeljević istakla je i da je na sastanku u Sarajevu razgovarano i o mogućnostima uvođenja PCR testova za sve koji budu ulazili u BiH, ali da je nakon mišljenja entitetskih ministara zdravstva odlučeno da trenutno nema potrebe za PCR testovima i ograničavanju ulazaka u BiH.

XS
SM
MD
LG