Dostupni linkovi

Suđenje veteranima OVK u Hagu: Gucati i Haradinaj izjasnili se da nisu krivi


Čelnik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj pred Specijaliziranim vijeće u Hagu (7. oktobar 2021.)

Suđenje čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hisniju (Hysni) Gucatiju i Nasimu Haradinaju počelo je u Specijaliziranim vijećima u Hagu 7. oktobra.

Dvojica čelnika Udruženja izjasnili su se da nisu krivi po optužbama uključujući za ometanje pravde, zastrašivanje svjedoka, odmazdu i kršenje povjerljivosti.

Obojica optuženih rekli su predsjedavajućem sucu Charlesu Smithu da su nevini po svim tačkama optužnice.

"Uvijek sam bio protiv nepravde", rekao je Haradinaj.

Tužioci su rekli da su optuženi namjerno pokušali potkopati istragu zastrašivanjem svjedoka i objavljivanjem povjerljivih dokumenata, prenosi AP.

"Gucati i Haradinaj su glasni protivnici ove institucije. Omalovažili su svakoga ko je poznavao ili surađivao sa Specijaliziranim vijećima Kosova", rekao je tužitelj Jack Smith.

Očekuje se da će prvi svjedoci svjedočiti na ovom suđenju kasnije ovog mjeseca.

Krivična djela koja se Gucatiju i Haradinaju stavljaju na teret, prema navodima Specijaliziranih vijeća, počinjena su u periodu od 7. do 25. septembra 2020. godine.

Prema optužnici, Gucati i Haradinaj su "neovlašteno otkrili informacije zaštićene Zakonom o specijaliziranim vijećima, uključujući identifikaciju nekoliko (potencijalnih) svjedoka, na tri konferencije za novinare i druge aktivnosti tijelom emitiranja, kao i putem distribucije dodatnih izjava na društvenim mrežama".

Obojica su uhapšeni 25. septembra u Prištini i od tada su držani u haškom pritvorskom centru.

Specijalizirana vijeća i Specijalizirano tužiteljstvo - poznati i kao Specijalni sud - istražuju navodne ratne zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK.

XS
SM
MD
LG