Dostupni linkovi

Završeno prvo saslušanje jednom od bivših pripadnika OVK u Hagu


Saljih Mustafa u sudu u Hagu, 15. septembar 2021.
Saljih Mustafa u sudu u Hagu, 15. septembar 2021.

Završeno je prvo ročište u okviru suđenja za ratne zločine protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saljiha (Salih) Mustafe, koje je počelo u sredu, 15. septembra, pred Specijalizovanim većima (Specijalni sud) u Hagu.

Sednica, koja je prethodno zakazana za četvrtak (16. septembar) je otkazana, tako da se suđenje nastavlja krajem meseca.

Mustafa se u optužnici tereti da je podstrekavao ili naredio krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistvo.

U uvodnoj reči, specijalni tužilac Jack Smith je rekao da su žrtve bili kosovski Albanci, napominjući da ti ljudi nisu bili neprijatelji Kosova ili špijuni.

Mustafa se izjasnio da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Nakon što Specijalizovano tužilaštvo iznese uvodnu reč, u sudnici je govorila i advokatica žrtava.

Iz Specijalizovanih veća je saopšteno da se do sada devet osoba prijavilo da kao žrtve učestvuju u sudskom procesu protiv Saljiha Mustafe.

Kancelarija specijalizovanog tužioca planira da pozove 16 svedoka, od kojih će 15 svedočiti u sudnici tokom ročišta, koja su zakazana za septembar i oktobar.

Šta piše u optužnici protiv Mustafe?

Saljih Mustafa je uhapšen 24. septembra prošle godine i on je prvo uhapšeno lice protiv kojeg je potvrđena optužnica, od kako su formirana Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo 2015. godine.

U optužnici se tereti da je podstrekivao ili naredio vršenje krivičnih dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja i ubistvo.

Dodaje se da su se krivična dela, za koja se iznose optužbe, desila u kontekstu “oružanog sukoba” i bila povezana sa oružanim sukobom na Kosovu između OVK i snaga SRJ i Republike Srbije, uključujući jedinice Vojske Jugoslavije, jedinice policije i druge jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i druge grupe koje su se borile na strani SRJ i Srbije”.

Dalje se napominje da su u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999, Saljih Mustafa i drugi pripadnici OVK držali zatvorene na imanju u Zlašu najmanje šest lica.

Takođe se navodi da je tokom aprila 1999. godine na tom mestu ubijen zatvorenik. Između ostalog, dodaje se da je Mustafa “zajedno sa ostalim pripadnicima OVK-a”, uzeo na ispitivanje jednu osobu, čiji je identitet sakriven, “i da je naredio da ga tuku”. Kako se dodaje u optužnici, dok su ga tukli različitim tvrdim predmetima, toj osobi je rečeno da je “špijun i da će ga ubiti”.

Kada počinje suđenje u slučaju Tači i ostali?

Očekuje se da u narednom periodu počne i suđenje u slučaju bivših pripadnika OVK Hašima Tačija (Hashim Thachi), Kadrija Veseljija ( Kadri Veseli), Redžepa Seljimija (Rexhep Selimi) i Jakupa Krasnićija (Jakup Krasniqi), koji se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima u periodu od januara 1998 do decembra 2000.

XS
SM
MD
LG