Dostupni linkovi

Pristup proširenju EU nepromenjen bez obzira na specifičnu situaciju Ukrajine


Zastave članica Evropske unije (ilustrativna fotografija)
Zastave članica Evropske unije (ilustrativna fotografija)

Aplikacija koju je Ukrajina predala za dobijanje stausa kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) predstavlja pokretanje konkretnog procesa, navode briselski zvaničnici.

Ipak, poručuju da pristup briselskih institucija prema procesu proširenja nije promenjen bez obzira na specifičnu situaciju u kojoj se nalazi Ukrajina.

"Sačekajmo da vidimo šta će biti dalji koraci, ali do danas ništa se nije promenilo u našem pristup procesu u odnosu na ranije, sem što je predsednica Evropske komisije više puta navela da je Ukrajina evropska zemlja i da su njene aspiracije za članstvom u EU, razumljive i legitimne i da će o tome razgovarati evropski lideri", izjavio je novinarima portparol Evropske komisije (EK) Eric Mammer (Erik Mamer).

On je potvrdio da je u sedište Komisije stigla ukrajinska aplikacija za status kandidata. Ipak, Mammer poručuje da je u fokusu briselskih institucija okončanje rata.

Portparol EK je naglasio da će proces pristupanja Ukrajine zavisiti od političke odluke država članica EU, međutim da nema prostora za spekulacije dali će taj proces biti izmenjen ili ubrzan zbog trenutne situacije.

Mammer je naglasio da je zvaničan stav EU da sve zemlje imaju pravo da biraju svoju sudbinu i oblikuju spoljnu politiku, a da su evropske aspiracije Ukrajine, Gruzije i Moldavije uvek bile "priznate i prihvaćene u EU".

XS
SM
MD
LG