Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Druga žrtva novog virusa u Srbiji


Epidemiolozi pozivaju na pojačanu preventivu

U Srbiji je još jedna osoba preminula od novog virusa H1N1, a broj obolelih je porastao na više od 2.000 registrovanih slučajeva.

Predsednik Radne grupe za borbu protiv pandemije Predrag Kon potvrdio je da je Suzana R. (32) iz sela Veliki Šiljegovac kod Kruševca preminula je od virusa novog gripa.

On je za list "Pres" rekao da je samo protekle nedelje u Srbiji kod 20 osoba zvanično potvrđeno da su zaraženi virusom H1N1, ali se procenjuje da je ukupan broj zaraženih sto puta veći.

Kon je izjavio da je novi grip potvrđen samo kod 169 osoba, jer se ispituju samo teži slučajevi i deca u školama. Tačan broj obolelih se ne može utvrditi, jer Institut za virusologiju "Torlak" radi samo analize teže obolelih pacijenata, ali ne i onih koji imaju lakši oblik virusa.

"Samo u Beogradu je u toku prošle nedelje registrovano više od 140 slučajeva obolelih sa simptomima gripa. Međutim, ta oboljenja su najverovatnije novi grip, jer rezultati svih uzoraka koje ispitujemo pokazuju da se isključivo radi o virusu H1N1. Do sada nismo dobili nijedan izolat sezonskog gripa, što znači da novi grip dominira", rekao je Kon za "Pres".

Kada je reč o drugoj žrtvi virusa H1N1, Kon je rekao da je, prema rezultatima sa Instituta “Torlak”, potvrđeno da je pacijentkinja preminula zbog infekcije virusom H1N1. On je kazao da je pacijentkinja obolela 28. oktobra i da je imala visoku temperaturu.

"Nakon toga stanje se pogoršavalo, 2. novembra je prebačena u Zdravstveni centar Kruševac, gde se javila zbog bolova u krstima i leđima, 3. novembra u jutarnjim časovima je intubirana, kasnije transportovana u Beograd na Instiutut za infektivne i tropske bolesti, ali nažalost preminula je neposredno pred dolazak u Institut", rekao je Kon.

RANO ZA EPIDEMIJU

Prva osoba preminula od novog virusa u Srbiji bila je žena iz okoline Kraljeva, koja je posle hospitalizacije u Kraljevu, zbog teške kliničke slike premeštena u Urgentni centar Kliničkog centra Kragujevac, gde je i preminula 21. oktobra.

U međuvremenu je broj obolelih u Srbiji naglo počeo da raste, a vlada je preduzela dodatne vanredne mere. Dr Kon ipak uverava da odluka Vlade Srbije da se hitno nabave vakcine, lekovi i respiratori ne znači da je situacija alarmantna.

"Mi smo sve to pokrenuli još tokom leta. Međutim, postoje određene procedure koje traju previše dugo s obzirom na ovu situaciju, tako da ja Vladinu odluku da se pokrene hitna nabavka doživljavam kao veliku pomoć, jer nam je bitno da što pre imamo vakcine i respiratore", objasnio je Kon.

On je naglasio da je epidemiološka situacija nepovoljna, ali da bi za proglašenje epidemije ona trebala da bude opasna i vanredna.

"Zasad nismo blizu toga. Ali, mi ćemo svakako doći u situaciju kada ćemo morati da proglasimo epidemiju”, procenjuje Kon.

XS
SM
MD
LG