Dostupni linkovi

Američka ljutnja zbog nemačke 'uvrede'


Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel (levo) i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier), Berlin
Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel (levo) i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier), Berlin

Ambasador SAD u Berlinu Ričard Grenel (Richard Grenell) je oštro kritikovao nemačkog ministra ekonomije Petera Altmajera zbog paralele između američkog i kineskog špijuniranja.

Prethodne razmirice su zaoštrene nakon odluke Vlade u Berlinu da ne zabrani učešće kineskog tehnološkog giganta Huavej u izgradnji 5G mreže mobilne telefonije u Nemačkoj.

"Ne postoji moralna ekvivalentnost između Kine i SAD, te svako ko to sugeriše ignoriše istoriju", kazao je Grenel.

On je istovremeno zapretio vlastima u Berlinu da će SAD ograničiti razmenu obaveštajnih podataka ukoliko Huavej bude gradio 5G mrežu u Nemačkoj.

Amerikanci i Nemci različito o odnosima dve zemlje

Mnogi doživljavaju angažovanje Huaveja kao bezbednosni rizik. Američke vlasti traže od svojih zapadnih saveznika da onemoguće nadmetanje kineske kompanije za projekte postavljanja 5G mreže, tvrdeći da je veoma bliska Komunističkoj partiji i službi bezbednosti u Pekingu, prenosi "Bi-Bi-Si" (BBC).

Sve veći izazovi 'kineskog zmaja'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

U međuvremenu, nova istraživanja javnog mnjenja ukazuju na veliki jaz kako Amerikanci i Nemci gledaju na odnose njihove dve zemlje. Naime, tri četvrtine Amerikanaca smatra da su odnosi dobri, dok skoro dve trećine Nemaca navodi da su veoma loši, rezultat je istraživanja Pju centra i Kerber Štiftung fondacije (Pew Research Center/Körber-Stiftung).

Tokom televizijske debate u nedelju o Huaveiju, Altmajer je podsetio na skandal iz 2013. kada su SAD prisluškivale saveznike u NATO-u preko Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA). Ispostavilo da je NSA špijunirala čak i kancelarku Angelu Mekel.

Peter Altmajer
Peter Altmajer

Altmajer je rekao da "Nemačka nije uvela bilo kakav bojkot" protiv SAD uprkos pomenutog slučaja. "Vlada SAD takođe zahteva od svojih kompanija da dostave pojedine informacije koje su joj potrebne za borbu protiv terorizma", dodao je nemački ministar.

Njegovi komentari su u očitoj suprotnosti sa američkim strahovima da će Huavej, jedna od vodećih kompanija u novoj generaciji mobilne tehnologije, proslediti osetljive informacije kineskoj vladi.

"Treba da budete u stanju da poverujete da 5G oprema i softverske kompanije neće ugroziti vašu nacionalnu bezbednost, privatnost, intelektualnu imovinu i ljudska prava. Ne može da postoji poverenje kada su telekomunikacione kompanije podređene autoritarnoj vlasti kojoj nedostaje nezavisno sudstvo", navodi se na Tviteru američke ambasade.

Potencijal nove, 5G tehnologije je ogroman. Procenjuje se da će omogućiti otvaranje tri miliona novih radnih mesta i doprineti ekonomskom rastu od 500 milijardi dolara samo u SAD.

Kina je najveći trgovinski partner Nemačke. Međutim, i zvaničnici obaveštajnih službi u Berlinu su savetovali Merkelovu da zabrani angažman Huaveja.

Ambasador Grenel je izjavio da izjednačavanje poteza američke vlade sa postupcima Komunističke partije Kine, "uvreda za hiljade pripadnika američke armije koji pomažu u osiguravanju nemačke bezbednosti, te za milione Amerikanaca koji su privrženi snažnoj zapadnoj alijansi".

On je dodao da su "ove tvrdnje na sličan način uvreda za milione kineskih građana kojima su uskraćene osnovne slobode i nepravedno su pritvoreni od strane Komunističke partije".

Berlin: Ne trebaju nam saveti ambasadora SAD

Zvaničnici iz Unije hrišćanskih demokrata Angele Merkel izjavili su da im nisu potrebni "saveti od američkog ambasadora" o spremnosti njihove države da se suoče sa pretnjama po sajber bezbednost.

Oni su reagovali nakon Grenelovog pisma ministru Altmajeru, u kome upozorava da su SAD spremne da drastično ograniče razmenu obaveštajnih informacija između dve zemlje, ukoliko Vlada u Berlinu dozvoli Huaveju ili bilo kojoj drugoj kineskoj kompaniji da gradi 5G mobilnu telefoniju u Nemačkoj.

Angela Merkel je izjavila u utorak da je bezbednost prilikom izgradnje ove mreže "ključna" za njenu vladu i da će se uključiti u razgovore sa globalnim partnerima o tome kako na najbolji način da se utvrde standardi.

"Nemačka se zaista oslanja na američke obaveštajne podatke kako bi suzbila terorističku mrežu ovde. I za SAD je korisno da razmenjuju informacije", kazao je za "Dojče Vele" Hening Rike (Henning Riecke), ekspert berlinskog Saveta za spoljne odnose.

Takva sumnjičavost zapadnih partnera išla je u prilog naporima Vašingtona poslednjih meseci da ih ubedi da odustanu da Huavej i ostale kineske firme modernizuju njihovu komunikacionu mrežu.

Kanada, Australija, Novi Zeland i Japan su već saopštili da zabranjuju tehnologiju Huaveju za modernizaciju bezbednosno osetljive komunikacije na nagovor američkih vlasti.

Međutim, u Grenelovom pismu Vladi Nemačke po prvi put se uslovljava razmena obaveštajnih podataka sa poslovanjem sa Huavejom, izveštava "Volstrit Džornl" (The Wall Street Journal).

Portparol nemačkog ogranka Huaveja kazao je za "Dojče vele" da "oštro i odlučno" odbacuje bilo kakvu optužbu da je ova kompanija bezbednosna pretnja bilo kojoj državi, navodeći da više od tri milijarde ljudi širom sveta – uključujući pola Nemaca – koristi nešto od njenih proizvoda u svojoj svakodnevnoj komunikaciji.

Sve učestaliji sporovi SAD i Nemačke

Grenel je prošle godine razljutio Socijaldemokratsku partiju, koalicione partnere u vladajućoj koaliciji, da želi da "osnaži" evropske konzervativce. Zapretio je i sankcijama nemačkim kompanijama koje učestvuju u ruskom projektu "Severni tok 2".

Predsednik SAD Donald Tramp kritikuje Nemačku i druge saveznike u Severnoatlantskoj alijansi, koji nisu ispunili dogovorenu kvotu izdvajanja za odbranu od dva odsto bruto društvenog proizvoda.

Prema istraživanju javnog mnjenja krajem septembra, 85 odsto državljana SAD smatra da su američke baze u Nemačkoj važnije za bezbednost njihove zemlje. Istovremeno, samo 52 procenata Nemaca ističe da su bitne za sigurnost Nemačke.

SAD trenutno imaju 35 hiljada vojnika razmeštenih u bazama u Nemačkoj. Takođe, oko 17 hiljada američkih i 12 hiljada nemačkih civila radi za vojsku SAD u Nemačkoj.

Istovremeno, Tramp je zapretio sankcijama nemačkoj automobilskoj, kao i industriji čelika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG