Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Krgović i Jelašić: Neće biti velikih posljedica zbog krize u Grčkoj


Guverneri centralnih banaka Crne Gore i Srbije Ljubiša Krgović i Radovan Jelašić
U Pogorici su se u petak sreli guverneri centralnih banaka Crne Gore i Srbije Ljubiša Krgović i Radovan Jelašić.

Uglavnom ponavljajući do sada više puta izrečene ocjene sopstvenih prethodnih i najave budućih aktivnosti, guverneri centralnih banaka Crne Gore i Srbije Ljubiša Krgović i Radovan Jelašić su, pred novinarima, održali polučasovna izlaganja, koja su u najvećem dijelu zanimljiva i razumljiva vjerovatno samo stručnoj javnosti.

Guverner crnogorske Centralne banke Ljubiša Krgović je, između ostalog, rekao da su, uslijed krize, Crnu Goru pogodila tri šoka: pad kreditne aktivnosti banaka, smanjenje agregatne tražnje i pad cijena osnovnih metala, što pogađa, za Crnu Goru značajnju, metalsku industriju, a da je bankarski sistem jedan od sistema koji su najviše pogođeni.

Ljubiša Krgović na prezentaciji u Podgorici
Krgović je podsjetio i na mjere koje je, kao odgovor na krizu, preduzela Centralna banka od Zakona o zaštiti bankarskog sistema do promjena politike obaveznih rezervi. Guverner je, komentarišući krizu u Grčkoj rekao da Crna Gora ne može trpjeti direktne posljedice, ali da one mogu nastupiti posredno.

"U Crnoj Gori postoji samo jedna Grčka banka, kojoj pripada oko jedan odsto domaćeg tržišta. U crnogorskom bankarskom sistemu se zbog toga grčka kriza neće osjetiti, kao u onima gdje su te banke više prisutne. Crna Gora u Grčku godišnje izveze robu vrijednu oko 50 miliona eura, uglavnom aluminijum, koji se po berzanskim cijenama može prodati bilo gdje u svijetu. Crna Gora spada među države koje će biti manje pogođene grčkom dužničkom krizom, a njeni negativni efekti mogli bi biti vidljiviji ukoliko u većoj mjeri ugrozi ekonomiju Srbije i regiona."

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić je, komentarišući pad vrijednosti eura, rekao da Srbija, pošto ima sopstvenu valutu, nije značajno izložena uticaju pada eura. Jelašić ipak kaže da će, kratkoročno biti efekata zbog jačanja dolara, što će uzrokovati skok cijene goriva.

Radovan Jelašić na prezentaciji u Podgorici
Prvi čovjek srpske monetarne vlasti je, medjutim, govoreći o ključnim izazovima koji su pred Srbijom, rekao da se ne može priuštiti povratak na prethodni model rasta koji se zasnivao na visokoj potrošnji, niskoj domaćoj štednji i niskom izvozu.

Glavni izazov je sprovodjenje strukturnih reformi, rekao je Jelašić:

"Ako želimo da budemo konkurentni, moramo da ubrzamo strukturne reforme. Postavlja se pitanje - koji nivo javne potrošnje Srbija može sebi da dozvoli, kao i da li proces restrukturiranja privrede i privatizacije treba ubrzati. Isto tako, postavlja se i pitanje - da li država može, i u kojoj mjeri da obezbijedi budžetske podsticaje. Šta poreska reforma može da donese? Dakle, nov model rasta, iako možda zvuči atraktivno, uopšte nije ni popularan, ni bezbolan, ali alternative za sada nema."

Pročitajte i ovo:
Refleksije grčke i krize eurozone na Crnu Goru

Vlada ne odustaje od mjera štednje
Grčka na korak od bankrota
Odluka o pomoći Grčkoj veliki je dan za euro
Najgora kriza u posljednjih 20 godina
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG