Dostupni linkovi

Odluka o pomoći Grčkoj veliki je dan za euro


Nikola Sarkozi i Angela Merkel na Samitu u Briselu
Nikola Sarkozi i Angela Merkel na Samitu u Briselu
Zemlje - članice "eurozone" su se na vanrednom sastanku u četvrtak uveče u Briselu sporazumjele o planu finansijske pomoći Grčkoj. Plan se sastoji u kombinaciji kredita koje će Grčkoj dati pojedine države "eurozone" i MMF. Plan se može se aktivirati samo u slučaju krajnje nužde, ako bi se Grčka našla u situaciji da ne može finasirati dugove na svjetskim tržištima.

Nakon što su se lideri EU na samitu u Briselu koji se nastavlja i danas, sinoć uspjeli dogovoriti o načinu pomoći posrnuloj Grčkoj ekonomiji najzadovoljniji je, logično, bio grčki premjer Jorgos Papandreu.

“Grčka unutar eurizone je sigurna, i Evropa je takođe naparavila veliki korak. Danas nijesmo samo donijeli odluku za Grčku. Evropa i EU suočeni sa velikim izazovom uspjeli su sa odlučnošću da se izbore sa tim izazovom. Evropski lideri su zaštitili EU, zaštitili su zajedničku valutu. Evropa i Grčka će izaći iz ove krize jače”, uvjeren je Papandreu.

Plan pomoći za njegovu zemlju predviđa bilateralne zajmove država, ali i manji doprinos Međunarodnog monternog fonda. Čelnici eurozone prihvatili su dogovor, koji su uoči samita bilateralno dogovorili njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nikola Sarkozi.

Kako je insistirala Merkelova, plan se aktivira u slučaju krajnje nužde, ako Grčka ne bi mogla finasisirati dugove na finasijskim tržištima.To znači da bi Grčka mogla dobiti zajmove ukoliko Evropska centralna banka i Evropska komisija ocijene da je neophodno i u tom slučaju bi kamate na zajmove bile nešto više od prosječnih, koje plaćaju zemlje eurozone.
Lideri EU u Briselu


“Dogovor koji smo uspjeli postići je prije svega preventivan. Cilj je, naravno, da se ne dođe u situaciju da ga upotrebljavamo. Čekamo da se situacija polako prevede u normalno stanje na tržištima imajući u vidu ovo što se dešava sa Grčkom”, kaže francuski predsjednik Sarkozi.

EU pokazala sposobnost da rješava najteže izazove

I predsjednik Evropske centralne banke Žan Klod Triše uvjeren je da se ovaj paket neće morati aktivirati.

“Uvjeren sam da mehanizam koji smo dogovorili danas neće biti potreban i da će Grčka postepeno povratiti povjerenje na tržištu.“

Njemačka kancelarka Angela Merkel od koje je juče mnogo toga zavisilo danas je zadovoljna kompromisom.

“Veoma sam zadovoljna. Mislim da je Evropa pokazala svoj kapacitet da reaguje kada je riječ o teškim pitanjima, istovremeno radeći da zaštiti euro stabilnost i demonstrira solidarnost sa zemljama koje imaju problema. Za sve nas, veoma je važno da dugoročno naša zajednička valuta, koja je bila takav uspjeh za slobodu i zajedništvo, ostane stabilna. I zbog toga je jučerašnji dan bio veoma važan za euro”, rekla je Merkelova.

I predsjednik Evropske komisije Žose Manuel Baroso vjeruje da je izazov sa Grčkom pokazao sposobnost EU da rješava najteže izazove.

“Pokazali smo da je moguće da se nosimo sa nečim što je nov izazov na istinski evropski način. Zbog toga sam izuzetno zadovoljan sa pronađenim rješenjem, zajedno sa predlozima Evropske komisije, mislim na evropske mehanizme i, naravno, na otvorenost MMF. To je odličan rezultat.”

Na dnevnom redu čelnika 27 zemalja EU, danas je nova ekonomska stategija za narednu deceniju, borba protiv klimatskih promjena i priprema za samit G20 koji će se u junu održati u Torontu.

*****
Pročitajte i ovo:
Najgora kriza u posljednjih 20 godina
Kako se grčka kriza odražava na ekonomije regije
Samit EU: Strah zbog rastućeg javnog duga
Euro na ispitu
XS
SM
MD
LG