Dostupni linkovi

Vlada ne odustaje od mjera štednje


Tokom nereda u Atini, 4. maj 2010.
Tokom nereda u Atini, 4. maj 2010.
Premijeru Gergesu Papandreu je jasno da je jedini izlaz iz krize, rezanje budžetskih rashoda i povećanje poraza. Jasno je da će to građani osjetiti na svojim leđima, no teško se nositi s činjenicom da više neće biti 13 ili 14 plaće, da će i mirovine biti manje, da će brojna administrativna mjesta ugasiti, da će se tražiti efikasnost na poslu, da će rasti porezi.

Grčki radnici se tome protive, posebno oni u državnim službama. Možda su njihovi sindikati u Evropi među organiziranijima, pa su zato česti štrajkovi.

Mnogi turisti koji su posljednjih godina posjećivali Atenu znaju reći – važno je znati gdje su štrajkovi, kada se održavaju, kako bi se izbjegle te prometnice.

No, šalu na stranu, grčki sindrom i uzrečica "dužan kao Grčka" postaju sve ozbiljniji problem za jedinstvenu evropsku valutu. Euro iz dana u dan pada, a nasilne demonstracije u Ateni i Solunu, su taj pad ubrzali.

Vlada poziva na prestanak demonstracija, sindikati najavlju nove. Lider najvećeg sindikata javnih služni Ilias Vrettakos poručuje:

“Povijesna radnička prava su napadnuta. Poduzeti ćemo sve kako bi spriječili nasilje, bacanje molotvljevih koktela. No, naša borba se nastavlja, biti ćemo jedinstveni kako bi spriječili aktualnu politiku vlade.”

Premijer Papandreu poziva na odgovornost i ističe da u tome svi Grci moraju biti jedinstveni.

“Svaki građanin ima pravo demonstrirati, ali nasilje, pogotovo ono koje rezultira ubojstvom je nedopustivo. Nasilje kreira dodatno nasilje. Demonstracije su jedno, ubojstvo nešto sasvim drugo”, upozorio je premijer.

Nastavak demonstracija neće pomoći da se izbjegnu nužne mjere koje traži MMF i EU da bi odobrila zajam vrijedan oko 110 milijarda eura kako bi se izbjegao bankrot države. Samo će dodatno poljuljati euro, ali i javnost u članicama euro zone čiji građani bi iz svojih poreskih obaveza trebali plaćati dugove Grka.

****
Pročitajte i ovo:
Grčka na korak od bankrota
Odluka o pomoći Grčkoj veliki je dan za euro
Najgora kriza u posljednjih 20 godina
XS
SM
MD
LG