Dostupni linkovi

Grčka i Makedonija: Prazna polja na pregovaračkom stolu


Čija je Makedonija?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:25 0:00

Čija je Makedonija?

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kodžijas od četvrtka boravi u dvodnevnoj poseti Makedoniji. Osim susreta sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim, predviđeno je da se sastane i sa drugim makedonskim zvaničnicima.

Dvojica ministara, prema najavama, predstaviće i razgovarati o nacrtima sporazuma koje su odvojeno pripremile dve strane. Grčka verzija, koja je bila najavljena početkom godine, stigla je u Skoplje pre nekoliko dana, a makedonska varijanta je u utorak poslana u Atinu.

Nema zvaničnih informacija šta sadrže dva dokumenta, ali iz izjava političara i nezvaničnih informacija u medijima, mogu se prepoznati okviri dokumenata.

Nacrt čiju je pripremu vodio Kodžijas ima sedam tačaka - ime države, opseg upotrebe, jezik, identitet, komercijalna upotreba imena, akronimi i skraćenice.

Portparol grčke Vlade Dimitris Džanakopulos je izjavio da nacrt sadrži osnovne pozicije grčke strane u pregovorima, odnosno "potrebu da se nađe uzajamno prihvatljiv dogovor sa složenim imenom koje će važiti ‘erga omnes’, odnosno za upotrebu unutar države i u inostranstvu, za šta je preduslov i odgovarajuća ustavna promena".

Makedonci su mnogo puta do sada već protestovali zbog promene imena države
Makedonci su mnogo puta do sada već protestovali zbog promene imena države

Makedonska verzija, kao što je rekao premijer Zoran Zaev, sadrži više formulacija međunarodnih dogovora.

"Formulacije u delu imena, upotrebe, identitetskih pitanja, kodova, još su na pregovaračkom stolu i zato su ostavljena prazna polja u tom delu, isto kao i sa grčke strane. Radi se više o tehničkim aspektima formulacije dogovora", rekao je Zaev, te dodao kako vjeruje su na kraju ipak Ujedinjene nacije te koje imaju veliko iskustvo sa ovakvim međunarodnim dogovorima.

Zaev je već nekoliko puta insistirao na tome da su nacrti sporazuma od pomoći u procesu razgovora, ali da je glavno ono što se dešava u Ujedinjenim nacijama pod vođstvom posrednika UN-a za ovaj spor Metjua Nimica.

Kao što je ovih dana najavljeno, ministri Dimitrov i Kodžijas će se sastati 30. marta u Beču sa Nimicem. Poslednji sastanak trojice zvaničnika je bio takođe u glavnom gradu Austrije 13. februara, posle čega je Zaev izjavio da postoji određeno približavanje stavova u tri od ukupno sedam tačaka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG