Dostupni linkovi

Ubici iz Gradačca nije zabranjen prilazak ubijenoj jer nije bilo dokaza, kažu iz suda


Policija na ulicama Gradačca, Bosna i Hercegovina, 11. avgusta 2023.
Policija na ulicama Gradačca, Bosna i Hercegovina, 11. avgusta 2023.

Nije bilo dokaza, kazala je Slobodanka Kojić, predsjednica Općinskog suda u Gradačcu pojašnjavajući zašto sud nije izrekao Nerminu Sulejmanoviću zabranu uznemiravanja i uhođenja Nizame Hećimović.

Sulejmanović je ubio Hećimović 11. avgusta te još dvije osobe.

Hećimović ga je sedmicu ranije, u noći s 3. na 4. avgusta, prijavila policiji zbog nasilja. Sutkinja Lejla Numanović svojim rješenjem odbacila je izreći te mjere. Nakon ubistava je, kako je kazala predsjednica suda Kojić, "sutkinja Numanović medijski linčovana" i trenutno je na bolovanju.

"Bila je samo službena zabilješka Policijske uprave Gradačac. Hećimović je iskoristila pravnu blagodet i odbila dati izjavu, odnosno odbila je svjedočiti. Policijska zabilješka se ne može cijeniti kao dokaz", kazala je sutkinja Kojić i dodala kako je u praksi imala tri-četiri slučaja gdje je žena pred sudom naknadno odbila svjedočiti o zlostavljanjima.

Kojić je naglasila da se iz službene zabilješke policije ne mogu utvrditi ni detalji nasilja jer nisu navedeni. Kazala je da ne zna na osnovu čega su napravili taj zahtjev kada "nisu sačinili ni zapis povreda i dešavanja koje je, pretpostavljam, iznijela Hećimović". Pročitala je cijelu zabilješku u kojoj se navodi da je Hećimović prijavila Sulejmanovića za napad, da joj je nakon toga prijetio i da je ona potom ugasila telefon.

Sutkinja Kojić kaže kako po Zakonu o krivičnom postupku, policija i tužilaštvo prikupljaju dokaze za sud. Predsjednica suda je kazala kako ona ne zna s kakvim informacijama je raspolagao tužilac. Pojasnila je i kako mjere zabrane prilaska, ako ih sud izrekne, provodi policija.

"Sud ne prikuplja dokaze. Sudija ne saslušava ni nasilnika ni žrtvu. Odluku donosi na osnovu onog što je policija dostavila", kazala je Kojić i dodala da su iznimne situacije kad sud traži neki dokaz, ali to je kad postoje dva vještačenja koja su suprotna pa sud traži supervještačenje.

"Ona (Nizama Hećimović) nije bila svjedok kod suca. Kako će policija i sud saznati ako ona ne ispriča šta se desilo" kazala je Kojić.

Naglasila je da je "već 4. avgusta Sulejmanović znao da ga je nevjenčana supruga prijavila jer ga je policija pronašla i saslušala kad je on sve negirao".

"Rješenje kojim se obustavlja zahtjev i rješenje za izricanje mjera zabrane sud je putem policije dostavio i žrtvi i nasilniku, pošto sutkinja nije znala gdje se oštećena nalazi. Takva je procedura", pojasnila je Kojić kako je Sulejmanović drugi put, zvanično saznao da ga je Hećimović prijavila.

U Gradačcu, na sjeveru Bosne i Hercegovine, 11. augusta je počinjeno trostruko ubistvo, a u napadu su ranjene i tri osobe.

Nermin Sulejmanović je ubio bivšu partnericu Nizamu Hećimović koja ga je nekoliko dana ranije prijavila policiji zbog nasilja. Ubio je i oca i sina Đengiza i Denisa Ondera, također iz Gradačca. Teško je ranio Harisu Onder, njihovu majku i suprugu.

Ubistvo je prenosio uživo na svom Instagram profilu, koji je kasnije uklonjen, a u toku policijske akcije počinio je samoubistvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona obavlja istražne radnje tokom i nakon masovnog ubistva, te pokušaja ubistva tri osobe u Gradačcu, izvijestilo je u ponedjeljak kantonalno Tužilaštvo.

Isti dan su u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine održani protesti građana protiv nasilja zbog trostrukog ubistva u Gradačcu.

XS
SM
MD
LG