Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grabbe: Vraćaju se duhovi prošlosti


Migracija razlog zašto je AfD privlačila glasove: Heather Grabbe

“Postoje sličnosti između retorike i slika koje su poznate iz evropske politike u 1930-im godinama, kao što je antisemitska retorika koja dosada nije bila prisutna. Ali, isto tako postoji puno razlika. Živimo u digitalnom dobu, gdje postoje mnogobrojni izvori informacija pa je teško samo jednoj stranci da zauzme cijeli javni prostor”, komentira za Radio Slobodna Evropa direktorica Otvorenog društva Heather Grabbe u Bruxellesu. Također pojašnjava da li će EU nakon ovih izbora u Njemačkoj biti slabija ili jača, te zašto raste ksenofobija u centralno evropskim članicama Unije.

RSE: Kako objašnjavate ishod njemačkih izbora. Da li će ulazak ekstremno desne Alternative za Njemačku (AfD) biti novi vjetar u leđa desnici u Evropi?

Grabbe: Rezultat njemačkih izbora nije iznenađujući i u skladu je sa rezultatima izbora u drugim zemljama. Glavna stranka uspjeva zadržati vlast, ali u jednoj složenoj koaliciji. Njemačka je u tom pogledu slična Nizozemskoj, a nova stranka zasnovana na antimigrantskoj politici i nacionalnom identitetu je dosta dobro prošla, u stvari bolje nego se očekivalo. Osvojili su 12,6 posto glasova. Time će AfD dobiti značajnu ulogu u onome što zovemo “mainstream” politika. Biti će prisutni u Bundestagu, svoje će stavove iznositi u njemačkim političkim raspravama, biti će prisutni na televiziji i imati će stabilno financiranje što ranije nije bio slučaj.

Dakle, to jest značajno, i ono što se događa u Njemačkoj podsjeća na izborne rezultate u drugim zemljama. Radi se o odricanju od tradicionalnih političkih partija kako onih sa centra i lijevo, tako i onih sa desnog centra koje su dobivale većinu glasova. Danas su ti glasači spremni izabrati nekoga izvan partije, iz nove stranke, ili one koja tek nastaje. I to se objašnjava novom strukturom predstavničke demokracije. Ne znam koliko dugo će trajati ovaj trend i gdje će završiti, ali ovo sigurno nije slučaj samo u Njemačkoj.

RSE: Da li je migrantsko pitanje bilo jedino koje je gurnulo glasače prema ekstremnoj desnici?

Grabbe: Rasprava u Njemačkoj se vodila oko brojnih tema i migracija je, naravno, bila jedna od njih, ali ona koju je AfD snažno isticao. Bilo je i drugih sporenja: nezadovoljstvo s ekonomskim politikom, nejednakostima, itd. Pojavila su se pitanja o budućnosti njemačke ekonomije i eurozone. Ali, da, migracija je razlog zašto je AfD privlačila glasove.

RSE: Nakon ovih izbora, da li će EU biti snažnija ili slabija?

Grabbe: Moramo vidjeti kakvu će koaliciju Merkel ispregovarati, jer uključiti će Zelene, i Slobodne demokrate. Pitanje je koliko će proći vremena dok se sve ne usaglasi. To može trajati nekoliko mjeseci, a to znači da će za Merkel biti teško da se sada predstavlja kao jak lider, ali i za Njemačku će biti teško da u idućih nekoliko mjeseci bude lider u Evropi, a što može biti znakovito kada se u uzmu u obzir glavni izazovi ovog vremena.

Izbjeglice i evropska obaveza
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

RSE: Ali se strah već proširio kroz cijelu Njemačku. Sve nas to vraća u neka prošla vremena. Da li se plašite toga?

Grabbe: Postoje sličnosti između retorike i slika koje su poznate iz evropske politike u tridesetim godinama prošlog stoljeća, kao što je antisemitička retorika koja dosada nije bila prisutna. Ali, isto tako postoji puno razlika. Živimo u digitalnom dobu, gdje postoje mnogobrojni izvori informacija tako da je teško samo jednoj stranci da zauzme cijeli javni prostor. Ne samo to, mi živimo u jednom vremenu gdje su ljudi politički angažirani na različite načine, kroz internet platforme, gradske inicijative i kroz lokalnu politiku. Živimo jedan trenutak velikih promjena u Evropi. Nije još jasno kako će se sve završiti. Neizvjesno je da li će i što zamijeniti političke partije. Ipak, političke partije nisu jedino sredstvo za politički anganžman i iznošenje stavova.

RSE: Hoće li se sada proces pristupanja Evropskoj uniji ubrzati ili usporiti? Za Balkan je to značajno pitanje.

Grabbe: Ne smatram da će njemački izbori sami po sebi utjecati na taj proces. Mnogo toga zavisi od razvoja u regiji, ispunjavanja zahtjeva Evropske unije, napretka u reformama koje su nužne u otvaranju i zatvaranju različitih pregovaračkih poglavlja. Nije samo Njemačka ta koja određuje proces pristupanja Evropskoj uniji, tu su i ostale članice. Stoga, ne smatram da će izborni rezultat u Njemačkoj biti od posebne važnosti za regiju. No, naravno da će jedna jaka i stabilna koalicija u Njemačkoj biti značajna za donošenje odluka u procesu integracija, jednom kada pregovori uđu u završnu fazu. Ona će određivati smjer budućeg procesa pristupanje Evropskoj uniji.

RSE: Kako objašnjavate porast ksenofobije među mlađim članicama Evropske unije, kao što su Poljska, Češka, Mađarska?

Grabbe: Danas se puno stvari događa u politici centralne Evrope. Puno od toga ima veze sa duhovima prošlosti koji se vraćaju, kao što su pitanja vezana za nacionalni identitet, za retoriku o njihovom položaju u Evropi kakva se koristila u povijesti u tim zemljama.

Mislim da to utiče i na stav prema migrantima, tako da imamo na djelu protuimigrantske sentimente u zemljama koje uopće nemaju migrante, čije populacije nisu ni iskusile migraciju od Drugog vjetskog rata pa nadalje. Takvu složenu političku raspravu je teško voditi s ljudima koji nisu nikada imali to iskustvo. Zato oni često govore o spornim temama, strah raste, ali u mašti, a ne zbog realnih iskustava.

Izbjeglička borba za život u Njemačkoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

RSE: Kako to da Evropska unija nije u mogućnosti da se suprotstavi destruktivnom djelovanju Viktora Orbana, koji ne poštuje ni jednu preporuku iz Bruxellesa?

Grabbe: EU ima trenutno 28 članica, a odnos između njih je vrlo složen. Tu je i Evropsko vijeće, komisija i Evropski parlament. Svaka država ima glas u spornim pitanjima i članice nerado kritiziraju jedna drugu. To je takozvani “gentleman’s club” pa se članice uzdržavaju u kritiziranju unutrašnje politike drugih članica. Ali ono što sada zapravo vidimo u Mađarskoj, kao i u Poljskoj jeste podrivanje vladavine prava, što utječe na cijelu Evropsku uniju, jer je vladavina prava u osnovi jedinstvenog tržišta, suradnje oko migranstkog pitanja, kao i borbe protiv terorizma. Na kraju, EU će se morati suprotstaviti onima koji osporavaju vladavinu prava, ali do sada je vrlo nerado djelovala po tim pitanja zbog nadmoćnost pojedinih članica u takvoj strukturi.

RSE: Da li očekujete promjene u odnosima između SAD i Evropske unije nakon njemačkih izbora?

Grabbe: To je malo teško procijeniti. Sve zavisi od Trumpa, od njegovih stavova i njegovih tweetova.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG