Dostupni linkovi

Nemačku čeka nova koalicija


Protesti protiv desničara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Protesti protiv desničara

Nemačka izborna komisija potvrdila je jutros da je Savez partija CDU/CSU Angele Merkel pobednik parlamentarnih izbora.

CDU/CSU je osvojio 33 odsto glasova, što kancelarki Merkel otvara put za četvrti mandat.

Druga je Nemačka Socijaldemokratska partija (SPD) sa osvojenih 20,5 odsto glasova.

Desničarska stranka Alternativa za Nemačku AfD je osvojila 12,6 odsto glasova i prvi put će ući u parlament.

Dovoljno gaslova za ulazak u parlament imaju i Liberali FDP (10,6 posto), Zeleni (8,9) i Levica (devet procenata)

Nemačka kancelarka Angela Merkel, čiji konzervativci su osvojili većinu na izborima zatražila je mandat za sastav nove vlade dok je šef Socijaldemokrata Martin Šulc, dosadašnji član njene vladajuće koalicije priznao poraz a njegova stranka najavila da odlazi u opoziciju.

Merkelini konzervativci osvojili su četvrti mandat na izborima na kojima je u parlament ušla krajnje desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) prvi put u više od pola veka, pokazuju izlazne ankete.

Nadali smo se boljem rezultatu: Angela Merkel
Nadali smo se boljem rezultatu: Angela Merkel

"Naravno, nadali smo se boljem rezultatu ali CDU/CSU je najjača snaga u parlamentu i formiraće narednu valdu", rekla je Merkel u nedelju uveče.

Ona je rekla da ulazak AfD u parlament predstavlja izazov i da neće žuriti da formira novu vladu. "Vratićemo nazad birače od AfD uz dobru politiku", rekla je Merekel pristalicama po objavljivanju rezultata izlaznih anketa.

Vođa Socijaldemokrata Martin Šulc priznao je poraz ali je rekao da ostaje na čelu partije.

"Jasno je da SPD nije uspela da se dopadne partijskoj bazi", rekao je Šulc i dodao: "Tokom narednih nedelja i meseci mi ćemo se ponovo pozicionirati, i moj je zadatak da kreiram taj proces".

Nacionalistička, antiimgrantska partija Alternativa za Nemačku (AfD) obećala je da će "promeniti zemlju".

"Ići ćemo u lov na gospođu Merkel. Vratićemo našu zemlju", rekao je Aleklsander Gauland, kopredsednik stranke AfD, dok je u sedištu stranke bilo veliko slavlje. Frauke Petri iz AfD je u Tviter poruci napisala da je Nemačka doživela neviđeni politički zemljotres.

Fijasko velikih partija

Dojče vele je prve rezultate ocenio kao fijasko velikih partija, napominjući da su u ovakvom odnosu snaga moguće samo dve koalicije: ili nastavak Velike koalicije CDU/CSU i SPD, ili tzv. "Jamajka koalicija" (CDU/CSU, FDP, Zeleni). U Bundestag će po svemu sudeći ući šest partija.

Nemačka kancelarka Angela Merkel najverovatnije će pokušati da formira koaliciju sa Zelenima i liberalima, preneo je Bi-Bi-Si ocene analitičara nemačke televizije ZDF.

Dosadašnji partner, Socijaldemokratska partija Martina Šulca objavila je da više ne želi da formira koaliciju sa konzervativcima i da više voli da bude opozicija u Parlamentu, pa je takozvana Jamajka kolacija jedina moguća opcija navode analitičari. Sve ostale kombinacije dve ili tri partije ne bi obezbedile dovoljan broj poslaničkih mesta.

Protesti zbog desnice

Stotine demonstranata protestvovalo je u Berlinu protiv ulaska desničarske, nacionalističke partije Alternativa za Nemačku u nemački parlament. Demonstranti su se okupili ispred kluba u kome članovi AfD-a slave osvajanje trećeg mesta na izborima. Okupljeni uzvuikuju "Ceo Berlin mrzi AfD", "Nacističke svinje" i druge slogane.

Nekoliko demonstranata je flašama gađalo policajce koji ih sprečavaju da se približe zgradi.

Stotine demonstranata protestvovalo u Berlinu protiv ulaska AfD u nemački parlament
Stotine demonstranata protestvovalo u Berlinu protiv ulaska AfD u nemački parlament

Centralni savez Jevreja u Nemačkoj saopštio je da se ulaskom desničarske, nacionalističke Alternative za Nemačku u parlament Nemačka suočava sa najvećim izazovom od svog osnivanja 1949. godine.

"Nažalost, naši su se strahovi obistinili", navodi se u saopštenju predsednika Saveza Jozefa Šustera.

Inače, kancelarka Angela Merkel je glasala u nedelju blizu svoje kuće u Berlinu, a na glasačko mesto je došla sa suprugom Joahimom Zauerom.

Merkel i Šulc na biralištima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

U glavnom gradu je glasao i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

Merkelin glavni protivkandidat Martin Šulc glasao je, sa suprugom, u Virzelenu u zapadnoj Nemačkoj.

Predsednik Nemačke Štajnajer upozorio je sugrađane da ne dozvole drugima da odlučuju o budućnosti zemlje u uvodniku objavljenom u listu "Bild am Zontag" (Bild Am Sonntag).

"Nikad nije bilo jasnije da su ovi izbori o budućnosti demokratije u Evropi", napisao je u nedelju nemački predsednik.

XS
SM
MD
LG