Dostupni linkovi

Grabar Kitarović: Puna potpora BiH


Dragan Čović, Kolinda Grabar Kitarović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović na konferenciji u Sarajevu, ilustrativna fotografija

Niz pozitivnih poruka s obiju strana poslan je nakon susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović sa tročlanim Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Hrvatska nastavlja punu potporu BiH na njenom euroatlantskom putu i ni na koji način se ne želi miješati u njene unutarnje odnose, poručila je hrvatska predsjednica.

I dalje puna politička, tehnička i svaka druga potpora Hrvatske euroatlantskim aspiracijama Bosne i Hercegovine, kazala je nakon susreta hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

„Jer držimo da je članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i u NATO-u jedan od preduvjeta za trajni mir, stabilnost i prosperitet cijelog prostora jugoistoka Europe.“

Ona je izrazila uvjerenje da će dvije zemlje naći načina da povuku europska i druga sredstva za prometnu infrastrukturu – koridor 5C i Jadransko-jonsku auto cestu, ali i drugo.

Ona vjeruje da će se na summitu NATO saveza u lipnju u Varšavi aktivirati bosansko-hercegovačko članstvo u Akcijskom planu za članstvo (MAP).

Predsjedavajući Predsjedništa BiH Dragan Čović zahvalio je Hrvatskoj na dosadašnjoj i obećanoj budućoj hrvatskoj pomoći na euroatlantskom putu BiH, i apelirao da Hrvatska, a pogotovo predsjednica Grabar Kitarović sa svojom karijerom u NATO-u,pomognu u drugačijem razumijevanju značaja BiH kada je NATO u pitanju.

„Naša pozicija kao dijela jugoistočne Europe je danas preznačajna za sigurnost i stabilnost svih ovih država u okruženju istočno od nas, i Bosna i Hercegovina i sve ono što je pozitivno u BiH sigurno daju jedan pozitivan doprinos za čitavo to područje – i kada je u pitanju Srbija, i Crna Gora, i Makedonija i Kosovo…“

On najavljuje će za najviše15-20 dana biti donesen novi izborni zakon.

„On će riješiti i pitanje grada Mostara, i one presude Sejdić-Finci, i trajno otkloniti strah da će netko birati drugom narodu predstavnike ili u zakonodavnoj vlasti ili u Predsjedništvu BiH.“

Novinare je zanimao komentar hrvatske predsjednice na medijske špekulacije kako bi Hrvatska odustala od traženja trećeg entiteta, a zauzvratbi tražila veću zastupljenost Hrvata. Ona je odgovorila kako članak ne misli komentirati, i iznijela hrvatsku principijelnu poziciju.

„Podržavat ćemo sve vaše napore unutar Bosne i Hercegovine za postizanjem potrebnih rješenja bez ikakvih namjera i pretenzija da se miješamo u unutarnja pitanja susjedne prijateljske države. U svemu tome je interes Hrvatske puna konstitutivna jednakopravnost hrvatskog naroda na cijelom području BiH.“

Čović tim povodom kaže kako je uvjeren da će se uspjeti naći zajednički jezik sa svima, , a kada se krene u nužnu racionalizaciju ustroja BiH, jer je BiH sada „apsolutno nefunkcionalna“, da će se poštivati puna jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih građana. A treći entitet nije se ni spominjalo.

Na novinarsko pitanje Čović je kazao kako ima sporadičnih ulazaka izbjeglica u BiH, ali da oninisu nikakva prijetnja ni remetilački faktor, a hrvatska predsjednica upozorila je da je izbjeglička kriza dugoročan proces s kojim će se Europska unija suočavati i u budućnosti.

Ovaj je sastanak prvi u sklopu dvodnevne službene uzvratne posjete Predsjedništva BiH Hrvatskoj. Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić u srijedu će se sresti i sa hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem i predsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG