Dostupni linkovi

Grabar - Kitarović u Banjaluci: Osim povratka Hrvata osnažiti i gospodarstvo


Milorad Dodik i Kolinda Grabar - Kitarović, Banjaluka, 12. septembar 2015.

U Banjaluci su se u subotu sastale delegacije Republike Srpske i Hrvatske, koje su predvodili predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, i predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar - Kitarović. Nakon sastanka u Palati Republike, Dodik i Grabar - Kitarević nisu davali izjave za novinare.

Hrvatska predsjednica kasnije se sastala sa banjalučkim biskupom Franjom Komaricom, te je nakon sastanka istakla da je sa predsjednikom Dodikom razgovarala o pitanju povratka Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, te je izrazila podršku Hrvatske na evropskom putu BiH.

"Bosnu i Hercegovinu vidim kao članicu Evropske unije i NATI-a i to što prije jer je to uvjet za trajni mir, sigurnost i opstojnost svih naroda na ovim prostorima. Posebno se, također, zalažem za jednakopravnost sva tri naroda na cijelom prostoru BiH. Meni kao hrvatskoj predsjednici vrlo je posebna briga o položaju hrvatskog naroda u BiH, i njihova opstojnost na ovim prostorima, za šta treba stvoriti određene preduvjete. Na žalost, polovina Hrvata je otišla iz Bosne i Hercegovine u odnosu na predratne brojeve, a da bi se ostvarile prilike za povratak osim političkih moraju se ostvariti i gospodarske prilike", istakla je Kolinda Grabar - Kitarović.

Na sastanku sa Dodikom, Grabar - Kitarović ističe i da je bilo riječi o regionalnom povezivanju, kao i o infrastrukturnim projektima.

"Razgovarali smo o konkretnim projektima povezivanja prometnog, energetskog i svakog drugog, a nadam se i novim gospodarskim projektima, jer vidimo da je ovaj dio Bosne i Hercegovine prirodno gravitira prema Hrvatskoj", rekla je Grabar - Kitarović.

Ocjenjujući položaj Hrvata u BiH, Grabar - Kitarović je istakla da nije zadovoljna trenutnom situacijom, prvenstveno oko pitanja povratka koji, kako navodi, treba ubrzati, niti je zadovoljna koliko Hrvatska čini za Hrvate na ovom prostoru.

"Mislim da trebamo povećati novčanu i drugu pomoć i stvarati uvjete za njihov povratak. Iako je to složeno pitanje kad ljudi jednom odu a mladi odrastu u drugim područijima onda se teško vraćaju", rekla je predsjednica Hrvatske.

Povodom sastanka iz Kabineta predsjednika Republike Srpske izdali su saopštenje u kojem stoji da su na sastanku dominirala pitanja saradnje, posebno u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture.

"S tim u vezi zajednički je istaknuta potreba što skorije izgradnje mosta na Savi, koji povezuje Republiku Hrvatsku i Republiku Srpsku", stoji u saopštenju.

Takođe, je izraženo očekivanje da će problemi koji su pratili realizaciju ovog projekta biti prevaziđeni, te da će najfrekfentniji granični prelaz u Bosni i Hercegovini izgradnjom tog mosta biti rasterećen.

Pitanje saradnje u oblasti energetike je bilo jedna od tema o kojima je posebno bilo riječi, s naglaskom da energetski projekti mogu biti i jesu dobra spona u odnosima ovog bh. entiteta sa Hrvatskom.

"Jedna takva poveznica biće izgradnja HE Dubrovnik 2, o kojoj je ranije potpisan i memorandum o saradnji", navodi se u saopštenju iz Kabineta predsjednika RS.

  • 16x9 Image

    Gojko Veselinović

    Radio u banjalučkim Nezavisnim novinama, te na BH Radiju 1. Izvještavao i istraživao o temama koje se tiču politike, društva, ekonomije i kulture. Od novembra 2012. je dopisnik RSE iz Banjaluke.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG