Dostupni linkovi

Hrvatskoj predsjednici uručena nagrada "Isa beg Ishaković"


Kolinda Grabar Kitarović sa nagradom
Kolinda Grabar Kitarović sa nagradom

Predsjednici Republike Hrvatske, Kolindi Grabar - Kitarović, u četvrtak je u Narodnom pozorištu u Sarajevu uručena međunarodna nagrada "Isa beg Ishaković" za 2015. godinu. Ceremonija, kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, otvorena je kompozicijom ''Probuđena kasaba'' u izvedbi orkestra Sarajevske filharmonije.

U konkurenciji za dobitnike priznanja "Isa beg Ishaković" za ovu godinu bili su i jordanska kraljica Noor te bivši američki predsjednik Bill Clinton. Komitet za dodjelu nagrada koji broji 24 člana ipak je odlučio da nagrada ode u ruke hrvatske predsjednice zbog, kako su obrazložili, velike važnosti veza između BiH i Hrvatske i daljnjeg građenja dobrosusjedskih odnosa, kao i zbog njene podrške u napretku BiH.

U svom govoru, Kolinda Grabar Kitarović osvrnula se na povijest odnosa između BiH i Hrvatske, ali je naglasila i važnost buduće suradnje:

Hrvatska predsjednica na ceremoniji dodjele nagrade
Hrvatska predsjednica na ceremoniji dodjele nagrade

''Nagradu 'Isa beg Ishaković' s dubokim poštovanjem primam, kao izraz priznanja meni, ali na simboličan način i Republici Hrvatskoj čije su veze s Bosnom i Hercegovinom povijesno duge, plodne i obostrano iznimno važne. U nju je utkana višestoljetna povijest plemenitih nastojanja mnogih pojedinaca i ustanova iz Hrvatske koji su, nadilazeći naše razlike, naše granice, gradili zajedništvo između ljudi i naroda obiju država. Drago mi je što ste me prepoznali kao jednu među njima.''

Nagradu već deset godina zaredom dodjeljuje nevladino udruženje "Klepsidra" koje djeluje na polju promicanja multikulturnog i multietničkog nasljeđa Bosne i Hercegovine, a nosi ime osmanskog upravitelja Bosne iz 15. stoljeća koji se smatra jednim od utemeljitelja Sarajeva kao urbanog središta u tom razdoblju.

Neki od prijašnjih dobitnika su slovenski predsjednik Borut Pahor, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan te predsjednik Austrije Heinz Fischer.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG