Dostupni linkovi

SNS proglasila pobedu u Šapcu, Zelenović traži novo ponavljanje izbora


Izbori se ponavljaju na 27 biračkih mesta u Šapcu

Iz Srpske napredne stranke (SNS) predsednika Srbije Aleksandra Vučića saopštili su da interni podaci te stranke govore da su oni pobednici ponovljenih izbora u Šapcu koji su održani 5. septembra.

Gradonačelnik Šapca i lider stranke Zajedno za Srbiju (ZSS) Nebojša Zelenović izjavio je sa druge strane da će tražiti da se opet ponove izbori na svih 27 biračkih mesta u tom gradu.

Zelenović je na konferenciji za novinare 6. septembra rekao da nije moguće utvrditi rezultate ponovljenih izbora zbog, kako je naveo, brojnih neregularnosti tokom čitavog dana na svim glasačkim mestima.

"Prema informacijama biračkih odbora, primedbe unete u biračke spiskove odnose se na kupovinu glasova, pritiske, pretnje, ucenjivanje birača, javno glasanje, fotografisanje biračkih listića", rekao je Zelenović.

On je optužio za sve neregularnosti SNS, koja je bila glavni rival ZSS na izborima. "Mislio sam da ne može biti gore nego 21. juna, ali ovo što se desilo danas na 27 biračkih mesta nešto najgore što je Šabac upamtio u svojoj parlamentarnoj istoriji“, rekao je Zelenović.

SNS: Osvojili smo 52 odsto glasova

Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić rekao je prethodno da je lista te stranke u Šapcu osvojila 52 odsto glasova i proglasio pobedu.

On je, kako prenosi agencija Beta, takođe kritikovao uslove tokom izbornog dana i rekao "da nisu dostojni bilo kakvih izbora". Glišić je takođe rekao i da očekuje da će "njihova (Zelenovićeva) Gradska izborna komisija ponovo poništiti izbore i dodao da će SNS ubedljivije pobeđivati koliko god puta da se ide na izbore.

Vučić: Pobedili sloboda i demokratija

Predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je 6. septembra u Briselu da su u Šapcu "pobedili sloboda i demokratija".

"Mislim da će Tanja Fajon (poslanica Evropskog parlamenta) biti zadovoljna, jer su u Šapcu pobedili sloboda i demokratija i još će ubedljivije pobeđivati", rekao je Vučić novinarima u Briselu .

Na 27 biračkih mesta u Šapcu u subotu 5. septembra su ponovljeni izbori, a konačni rezultati će odlučiti da li će u ovom gradu, udaljenom oko 90 kilometara od prestonice Srbije, ostati na vlasti opozicija ili će ga preuzeti SNS.

Pravo glasa 5. septembra je imalo manje od trećine biračkog tela, odnosno 28.800 građana.

Na izborima u Šapcu 21. juna pobedila je lista (u tom gradu opozicione) Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić – za našu decu" osvojivši 37 od ukupno 69 mandata u Skupštini grada, dok je lista aktuelnog gradonačelnika "Šabac je naš – Nebojša Zelenović" zauzela drugo mesto, sa 23 odbornika u lokalnoj skupštini.

SNS, iako na vlasti na republičkom nivou i u većini lokalnih samouprava, nije uspela da osvoji nekoliko gradova i opština na izborima 2016. godine, među kojima je i Šabac. U tom gradu je opozicija Srpskoj naprednoj stranci imala vlast.

Krajem juna, međutim, usledila je odluka Gradske izborne komisije (GIK) o ponavljanju izbora na svih 100 biračkih mesta, zbog, kako je navedeno, mnogobrojnih nepravilnosti.

Na odluku GAK-a Šapca žalila se, međutim, Srpska napredna stranka.

Po toj žalbi, Upravni sud u Novom Sadu krajem juna delimično je uvažio prigovore SNS-a i naložio da se zbog neregularnosti izbori ponove, ali ne na svih 100 već na 27 biračkih mesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG