Dostupni linkovi

Gračanica kod Prištine: Više od deset dana sa simptomima, bez testiranja na koronu


Ilustrativna fotografija

Muškarac u šezdesetim godinama već dvanaesti dan čeka na testiranje za korona virus pri Kliničko-bolničkom centru (KBC) u Gračanici kod Prištine, iako sve vreme ima povišenu temperaturu i snimak koji pokazuje na upalu pluća. Gračanica je opština kod Prištine sa većinskim srpskim stanovništvom u kojoj bolnički centar funkcioniše u sistemu Republike Srbije.

O ovom slučaju za Radio Slobodna Evropa (RSE) svedoči njegova ćerka, čiji je identitet poznat redakciji a koja je želela da ostane anonimna zbog straha da njen otac više ne bi imao mogućnost lečenja.

Kako kaže, obratili su svim nadležnim institucijama koje funkcionišu po srpskom sistemu, počevši od Doma Zdravlja do Infektivne klinike, ali lekari tvrde da nema potrebe da uzimaju uzorak jer pacijent "nije u tako lošem stanju".

"Imao je temperaturu i nakon pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja odlučili smo da pomoć potražimo u Domu zdravlja u Gračanici, odakle su nas uputili u COVID ambulantu pri Domu zdravlja. Otišli smo tamo, nakon što su pogledali laboratorijske analize rekli su nam da moj otac nema simptome korona virusa", ispričala je ona, uz napomenu da je u tom trenutku njenom ocu laboratorijska analiza CRP, koja ukazuje na infekciju u organizmu, bila drastično iznad normalnih vrednosti.

'Lečenje vitaminima'

"Rekli su nam da se bezbrižno vratimo kući i da ga lečimo vitaminima. Svakog narednog dana njemu se stanje pogoršavalo", navodi kćerka.

"Na svoju inicijativu smo u privatnoj klinici uradili snimak pluća koji je pokazao da ima pneumoniju (upala pluća). Sa tim snimkom smo se vratili u Laplje Selo (kod Gračanice) u trijažnom kontejneru ispred infektivnog odeljenja, doktori su nas primili ali su odbili da urade test. Bili smo beznadežni ali smo se vratili kući i lečili ga kako znamo i umemo, ali njemu se stanje ponovo iskomplikovalo. Odbijali su da ga hospitalizuju jer su rekli da nije u tako lošem stanju uprkos tome što je trebao da primi injekcije koje se ne daju u kućnim uslovima", ispričala je ona.

Zašto neki na Kosovu ne veruju u koronu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Dodaje da su im lekari iz dana u dan govorili da će uzeti uzorak za testiranje da bi im u ponedeljak, 27. jula, rekli da su dobili zabranu da šalju uzorke u KBC u Severnoj Mitrovici, koji se zatim šalju u Kraljevo u Srbiji, "jer je laboratorija u Kraljevu prebukirana" i da više ne prima uzorke sa Kosova.

Ona sada planira da svog oca odvede na testiranje u Prištinu, gde se analiza uzoraka radi na Nacionalnom institute za javno zdravlje Kosova, u kosovskom sistemu.

Gračanica inače broji oko 20.000 stanovnika, a ukupan broj pozitivnih slučaja trenutno je 57.

Gračanica, fotoarhiv
Gračanica, fotoarhiv

Demant iz Severne Mitrovice

S druge strane, specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici, koji funkcioniše u srpskom sistemu, doktor Aleksandar Antonijević demantuje navode da su izdali zabranu za uzorkovanje pacijenata sa simptomima. On za RSE kaže da Gračanica može da šalje deset uzoraka dnevno što je, prema njegovoj oceni, "sasvim dovoljno".

"Gračanica, ta mesta oko sebe koja pokriva ima deset uzoraka na dnevnom nivou, to je 70 nedeljno, to je sasvim dovoljno za tu teritoriju i taj broj stanovnika", tvrdi Antonijević.

On objašnjava da se uzorci iz srpskih sredina na Kosovu ponovo šalju u laboratoriju "Vatreno oko" na Klinički centar Srbije u Beogradu. U prethodnom periodu su se uzorci za testiranje slali laboratoriji Veterinarskog instituta u Kraljevu i na beogradskom Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Testiranje sa ispunjenim uslovima

Doktor Antonijević naglašava da se testiraju samo pacijenti koji ispunjavaju uslove na osnovu kliničkih i laboratorijskih analiza, te snimkom pluća.

"Sada je drugačija strategija, sada ne otkrivamo pacijente da bi sprečili širenje pandemije COVID-a 19 nego je cilj da sačuvamo ljudske živote i da se testiraju oni sa lakšom kliničkom slikom, prate se kroz Domove zdravlja. Rade krvnu sliku, snimak pluća, ti pacijenti sa lakšom kliničkom slikom se prate preko Domova zdravlja, svi oni koji imaju nalaz na plućima, i laboratorijske analize ukazuju da se radi o virusnoj infekciji, takvi pacijenti se testiraju, oni su nam najbitniji", objašnjava Antonijević.

Od nadležnih u KBC-u u Gračanici i Lapljem Selu RSE nije uspeo da dobije komentar o stanju u toj zdravstvenoj ustanovi i procedure testiranja pacijenata na COVID-19.

Međutim, infektolog KBC-a u Gračanici je na konferenciji za novinare 24. jula rekao da ima dovoljno testova i da nisu ograničeni brojevima uzorkovanja. On je tom prilikom rekao da u Kliničko bolničkom centru ima dovoljno kapaciteta za lečenje pacijenata obolelih od COVID-a 19, te da su angažovani različiti profili lekara. Na odeljenju Infektivne klinike Kliničkog centra hospitalizovano je 20 pacijenata.

A direktorka Doma zdravlja u Gračanici Mirjana Dimitrijević kaže da se pacijenti sa blagim simptomima šalju na kućno lečenje jer se takvi pacijenti ne hospitalizuju.

"Što se tiče Doma zdravlja, mi imamo COVID ambulantu koja radi 24 sata dnevno i tu pacijenti mogu da se jave sa bilo kojim simptomima, bez obzira da li imaju temperaturu, malaksalost, ili ostale simptome koji upućuju na virusnu infekciju", navodi Dimitrijević.

Kosovo: Obavezne maske ili novčana kazna
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Ministar Jevtić: Sramota ako se ne javite lekaru

U međuvremenu, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova ispred Srpske liste Dalibor Jevtić napisao je 27. jula na svom Twiter nalogu da "nije sramota biti zaražen korona virusom, već da je sramota i velika neodgovornost ukoliko neko oseti simptome a to ne prijavi lekaru na vreme".

Poteškoće građana oko testiranja iz njegovog ureda su, međutim, odbili da komentarišu.

Istovremeno, i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, takođe iz Srpske liste, je apelovao na meštane da se sa pojavom prvih simptoma na korona virus odmah jave najbližim COVID ambulantama kako bi se sprečilo eventualno širenje infekcije.

"Apelujem na sve meštane Gračanice i okolnih mesta da se sa prvim simptomima infekcije jave u Domovima zdravlja i bolnicama, to nije sramota. Mnogi čekaju da im temperatura prođe i misle da nisu ugroženi. Odlaskom kod lekara na pregled, spašavate sebe, svoje sugrađane i svoju porodicu", rekao je Popović 27. jula tokom jednog dnevnog događaja u Lapljem Selu, opština Gračanica.

Na Kosovu je do 28. jula korona virusom zaraženo 7.652, od 35.121 testiranog. Ukupan broj preminulih je192. U poslednja 24 sata (27. na 28. juli) od COVID-a 19 obolelo je 239 osoba, od 401 testiranih, a preminulo ih je sedmoro.

U srpskim sredinama na Kosovu ukupno je 691 obolelih od korona virusa, od čega više od 560 na severu Kosova. Preminulo je 20 lica. Broj obolelih je posebno porastao poslednjih nedelja. Ukupno je testirano 3.196 lice.

U zvanične izveštaje Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova o broju obolelih i preminulih od korona virusa, ne uključuju se svakodnevno podaci iz srpskih sredina.

Ti podaci se, međutim, svakodnevno ubacuju u jedinstvenu bazu podataka na nivou cele Srbije.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG