Dostupni linkovi

Anđelić Galić: Mogu nam isključiti struju, ali ne i svjetlost


 Gordana Anđelić-Galić, foto: radiosarajevo.ba
Gordana Anđelić-Galić, foto: radiosarajevo.ba
U petak je u sarajevskoj galeriji Collegium artisticum otvorena tradicionalna izložba u povodu Dana oslobođenja glavnog grada. Izlaže bezmalo pa dvije stotine umjetnika iz tri udruženja: likovnih umjetnika, arhitekata i primijenjenih umjetnika. Tim povodom gošća RSE je Gordana Anđelić Galić, direktorica Collegium artisticum-a.

RSE: Tradicija održavanja šesto-aprilske izložbe u našem najvitalnijom galerijskom prostoru je nastavljena. Šta će sve publika moći vidjeti do 22. aprila, do kada izložba traje?

Anđelić - Galić: Šestoaprilska izložba koja se tradicionalno održava svake godine, sa kratkom pauzom u toku rata, će, kao i svake godine, da predstavi godišnji rad sva tri udruženja BiH - Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, zatim radove članova ULUBIH-a i Asocijacije arhitekata BiH. Ova izložba je već tradicionalno posvećena Danu oslobođenja Sarajeva i tu tradiciju njeguje od 1975. godine, kada je Galerija Collegium artisticum i otvorena. Od tada se tradicionalno održava izložba pod istim nazivom.

RSE: Likovnjaka je 96, primijenjenih 48, arhitekata 40, bezmalo pa dvije stotine ljudi. Namjena zajednička. Kako bismo je ukratko mogli definisati?

Anđelić - Galić: Same brojke učesnika na izložbi pokazuju da situacija, ma kakva bila, ekonomska, politička ili bilo koja, ne zaustavlja umjetnike u njihovom radu. To je ono što je dobro i na neki način vjerovatno motivira dodatno umjetnike.

RSE: Prva izložba je održana 1975. godine uz otvaranje Collegium artisticuma. Možda malo ko zna da je galerija nazvana po imenu grupe avangardnih umjetnika iz četvrte decenije prošlog vijeka.

Anđelić - Galić: Da, po istoimenoj avangardnoj grupi Collegium artisticum, tako da se i danas, recimo naš trenutni program i nastojanje, jeste da vratimo tu avangardnost i avangardne mlade struje u Collegium i da na taj način revitaliziramo rad galerije.

RSE: Da podsjetimo, ko su bili osnivači i šta su oni značili za našu umjetnost i umjetnost uopšte? Imamo Oskara Danona, Voju Dimitrijevića...

Anđelić - Galić: Značili su u to vrijeme, kada je Jugoslavija bila prilično zatvorenim prostorom, ali je ipak bila dovoljno otvorena za avangardne ideje. Radovi i aktivnosti umjetnika, recimo radovi Voje Dimitrijevića su i dan danas aktuelni. Kada bismo ih stavili među radove mladih umjetnika, sumnjam da bi neko povjerovao da je to naslikano u periodu kad je nastalo.

RSE: Nosilac ovogodišnjeg projekta je Udruženje primijenjenih umjetnika. Čitava priča ima jednu veoma zanimljivu koncepciju, zapravo, veoma angažovanu poruku.

Anđelić - Galić: Ove godine sva tri udruženja, kao i Galerija Collegium artisticum, su se pridružili toj sveopštoj kulturnoj akciji „Culture shot down“, kao znak protesta protiv situacije i odnosa prema kulturno-umjetničkim institucijama u BiH trenutno. Sada zna već cijeli svijet, zahvaljujući velikim dijelom i toj akciji, šta se događa sa Zemaljskim muzejom, da je Umjetnička galerija formalno zatvorena i onemogućena u radu, kao i sve ostale kulturne institucije, i ne samo kulturne, sve institucije koje nose predznak državnosti.

RSE: Collegium artisticum nije u kategoriji onih najugroženijih institucija. Vi, srećom, imate osnivača, budžet, ali ipak i vama su gasili struju prije tri – četiri mjeseca. Svake godine ulaganja u kulturu su sve manja i manja.

Anđelić - Galić: Ugasili su nam struju i prije par dana. Ne znamo ni sami kako da sklepimo ta gašenja struje, ali nas to ne ometa ni u kojem slučaju. Sve naše programe, vjerovatno i sa povećanom dozom adrenalina uzrokovanu neprilivom novca, uspijevamo da realiziramo kako smo zacrtali, i čak obogaćujemo novim projektima. Što se same galerije tiče, ove godine uvodimo i nove programe, koji će dodatno obogatiti i program galerije i privući mlade i nove avangardne snage Bosne i Hercegovine i objediniti likovni prostor cijele Bosne i Hercegovine.

RSE: Meni, i ne samo meni, je bio fascinantan vaš odgovor kad je u vrijeme Dana državnosti bila održavana velika izložba i kada je bila ugašena struja, vi ste svijećama osvijetlili vašu izložbu i pokazali jednu novu dimenziju svega toga, ali i vitalitet umjetnosti uopšte. To je bio jedan veliki performans.

Anđelić - Galić: Performans kojim smo mi, kao uposlenici Galerije Collegium artisticum, htjeli da pokažemo da mogu isključiti struju, ali ne mogu isključiti svjetlost. Mi ćemo uvijek imati dovoljno svjetlosti da radimo.

RSE: To što se inače daje za kulturu i u sretnija vremena pokrivalo je tek elementarne potrebe. Collegium je i tada morao ulaziti u razne projekte. Da li je ta tradicija sačuvana? Imate li nešto bitno što pripremate u narednom periodu?

Anđelić - Galić: Imamo vrlo opsežan program za ovu godinu, tako da već slijedeća izložba, koja će biti održana 3. maja, je izložba fotografija Nine Pušije, posvećena Romima i romskoj zajednici. Mi smo odlučili da nam ta izložba bude povod da je obogatimo i sa dodatnim sadržajima, tako da smo se povezali sa romskom zajednicom. U saradnji sa Centrom za savremenu umjetnost Sarajevo radimo i Veče poezije. Imat ćemo okrugli stol gdje će se govoriti, prije svega, o kulturi i umjetnosti unutar romske zajednice i integriranosti romske kulture u našem svakodnevnom životu.

RSE: Da li vaše direktorovanje, mada nije dugačko, utiče pomalo na stvaralački rad? Kad ćemo Gordanu Galić ponovo vidjeti sa nekom instalacijom?

Anđelić - Galić: Dolazak na ovo radno mjesto utiče na moj rad utoliko što manje izlažem. Međutim, ja sam i ovaj posao shvatila kao svoj umjetnički rad jer nastojim u svom umjetničkom radu da ukažem na neke probleme i da promijenim stvari. A to mogu i sa ovog radnog mjesta jer mi ovo radno mjesto to također omogućava, samo na drugi način i drugim sredstvima. Međutim, pripremam i svoje projekte i imat ćete priliku vrlo brzo da čujete o tome. Aktivna sam i na tom polju.
XS
SM
MD
LG